Afbeelding
Foto:WUR

Volwaardige Lelieschubbol

Schubbol n Het is onderzoekers van Wageningen University & Research gelukt om in de kas, zonder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, vanuit weefselkweekmateriaal in 9 maanden een volwaardige lelie schubbol te telen.

Wel vertoont het plantgoed dat uit deze schub in de kas geteeld is, buiten geplant soms groeiafwijkingen. De onderzoekers gaan zich de komende periode verder verdiepen naar de oorzaak. "De lelies groeien in de kas erg goed, maar ze sterven niet af”, legt projectleider Casper Slootweg van het Project Vitale Lelieteelt 2030 uit. "We snappen nog niet goed waarom een bol stopt met groeien en in rust gaat. Er zijn wel theorieën over, maar het hele proces begrijpen we nog niet. Waarschijnlijk verstoren de kasomstandigheden de processen die deze afsterving van de plant bepalen. Deze geldt niet alleen bij lelie, ook bij andere bolgewassen vindt dit plaats.”
Het project Vitale lelieteelt 2030 is in 2017 gestart en loopt nog door in 2021. Het is onderdeel van de kennisimpuls Groene Gewasbescherming gesubsidieerd door het ministerie van Land- enTuinbouw.