De illustratie bij de actie.
De illustratie bij de actie. Foto:

Bomen voor basisschool

Thuis n Alle 10.000 leerlingen van basisscholen in Amstelveen krijgen na Pasen een boompje van veertig centimeter mee naar huis om het thuis op te kweken. In het project de Bomenschool Amstelveen kweken en verzorgen zij die onder begeleiding van de gemeente. Daarnaast bestaat er een kwekerij met grotere bomen onder dezelfde naam.

DOOR JOHAN BOS

Samen met kinderburgemeester Elina Orangi delen de wethouders Frank Berkhout (onderwijs) en Floor Gordon (groen) op dinsdag 7 april de eerste boompjes uit aan scholieren van Brede school Omnibus. En wel tien soorten, van haagbeuk tot hazelaar en van zomereik tot lijsterbes. Die kunnen ze in de tuin of in een pot op het balkon worden geplant.


Verkoeling

Bomen zijn belangrijk voor de stad, omdat die regenwater opvangen en zorgen voor schaduw en verkoeling in de zomer, zegt Floor Gordon. “We vinden het belangrijk dat kinderen dit al jong meekrijgen.” De gemeente zegt meer bomen in de stad te willen en dat door deze actie die een plek in particuliere tuinen en op balkons krijgen.


Plantlessen

Op de kwekerij van de Bomenschool Amstelveen staan 900 bomen van zo’n anderhalve meter. Het zijn dezelfde boomsoorten als die worden uitgedeeld. Ze zijn gekozen om hun ecologische waarde, want ze zijn goed voor bijen, vlinders, vleermuizen, vogels en andere dieren.


Wethouder

De boompjes in de Bomenschool zijn geplant en worden verzorgd door leerlingen van een aantal basisscholen, legt onderwijswethouder Berkhout uit. “Ze krijgen daarvoor speciale zomer- en winterlessen. Ook andere scholen kunnen winterlessen aanvragen.”

De bomen op de kwekerij zijn binnen drie jaar drie meter groot. Dan gaan ze van de Bomenschool naar hun definitieve plek in groenstroken langs de door de stad lopende rijksweg rond de A9, waar eerder trouwens duizenden bomen zijn gekapt wegens de verbreding.


Uitleg

Voorafgaande aan het thuiskweekboompje kregen de leerlingen een folder met uitleg mee naar huis. Daarin staat onder andere hoe het boompje moet worden geplant. En de ouders kunnen vast nadenken over een mooie plek voor het boompje op het balkon of in de tuin.



Bernhard Orchids lid van Decorum

Bernhard Orchids is lid van telersvereniging Decorum. Vanuit Luttelgeest, in de Noordoostpolder, leveren Bram en Simon Bernhard hun klanten een breed assortiment aan 1 en 2 tak orchideeën in 12 centimeter pot.

Het assortiment van Bernhard Orchids is een mooie aanvulling in zowel volume als soortjes op het totale assortiment van Decorum, waar Sion, Orchios en Duijn-Hove het huidige assortiment aan orchidee vullen.
Al sinds 1972 wordt vanuit Luttelgeest de markt bediend. Daar staat inmiddels een moderne kwekerij, waar vanaf 2022, door middel van zonne-energie en geothermie, energieneutraal geteeld wordt. Ook op het vlak van logistiek loopt Bernhard met een eigen transportbedrijf voorop. Voor eigenaar Simon Bernhard is het lidmaatschap Decorum een logische stap. “Decorum is een sterk merk bij klanten en in regio’s waar kansen liggen voor ons. Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel en Decorum staat synoniem met kwaliteit. Daarom past het merk ons goed.”, aldus Simon Bernhard.

“Wij hebben Bram en Simon leren kennen als topondernemers. Gedreven en creatief. Daarnaast heeft Bernhard een prachtig en kwalitatief hoogstaand assortiment. Zij timmeren al jaren aan de weg en zijn in de top van de markt niet meer weg te denken. Door het voeren van het Decorum merk zullen zij die positie steviger verankeren en zal het merk hen ook helpen in markten als Italië, Oost-Europa en Rusland. Met andere woorden: wij zijn erg enthousiast over de samenwerking met het team van Bernhard!”, aldus Raymond Hedges, directeur van Decorum.




Afbeelding