Gezina Reitsma Alex Klein Stapel: Kleine kweker delft het onderspit bij RFH.
Gezina Reitsma Alex Klein Stapel: Kleine kweker delft het onderspit bij RFH. Foto:

Lexina Flowers, kleine teler maar supertrots op product

n Als kleine kweker heb je bij Royal Flora Holland niets meer te vertellen

Trots n Gezina Reitsma, van Lexina Flowers in Klazinaveen, weet met de teelt van schitterende snijhortensia in de volle grond de handel keer op keer te verrassen. Hiermee is zij een voorbeeld voor anderen om als kleine teler groots te presteren.

Samen met haar partner Alex Klein Stapel richt Gezina Reitsma zich op de biologische teelt van snijhortensia in de volle grond. Een prachtig product waarvoor de lelies zo’n zeven jaar geleden plaats moesten maken. “Aanvankelijk zijn we met lelies begonnen, dus vandaar dat ik in de handel nog wel eens het lelievrouwtje wordt genoemd. Maar de snijhortensia heeft het gewonnen en die telen we in een fantastische kwaliteit. De Verena levert bij ons snijhortensia in wel acht verschillende kleuren. Dat is echt uniek. We leveren aan de veiling en in april hopen we een nieuwe stralend witte snijhortensia op de markt te brengen. Ik kan daarom wel zeggen dat ik supertrots ben op ons product.”

Waar is coöperatieve gedachte?

Alex vult aan dat het teelt technisch voor kleine kwekers goed te doen is, maar dat aan de afzetkant het gelijke speelveld door Royal FloraHolland is weggenomen. “Dat is ontzettend jammer, want in de nieuwe structuur worden de kleine kwekers op onkosten gejaagd en hebben de grotere kwekers alleen lachende gezichten. Het kostenmaker/kostendrager systeem is mooi bedacht, maar in de praktijk is van gelijkheid geen sprake. Het is toch raar dat wij als kleine kweker evenveel voor diensten betalen als de grote kwekers? Dit strookt niet met de coöperatieve basis van de veiling en daar maken we ons grote zorgen om. Als kleine kweker heb je bij Royal FloraHolland niets meer te vertellen en is onze stem ten opzichte van al die grote jongens te klein om in de Ledenraad te worden gehoord. Het is toch raar dat als je bij aanvoer van 10 hectare en bij aanvoer van nog geen halve hectare producten dezelfde tarieven betaalt. Waar is de coöperatieve gedachte gebleven?”

Extra werk

Wat Floriday betreft is het volgens Alex met maken van de veilingbrieven niet al te ingewikkeld. "Wel maken we ons zorgen om de komende vernieuwingen die Royal FloraHolland hier heeft bedacht. Namelijk het creëren van extra werk en onnodig tijdverlies als straks bij transacties eerst de kopersreactie moet worden afgewacht. Nu print je gewoon de veilingbrief af en hoef je niet te wachten. Het nieuwe voorstel is veel te omslachtig en dan zou je de laptop om je nek kunnen hangen als je aan het snijden bent wat een hogere prioriteit heeft op dat moment. Raar verdienmodel, dat Royal FloraHolland de kosten creëert en dat wij die dan moeten betalen. Net zo inefficiënt zijn de plannen voor het aftuinveilen. Je belast de kweker terwijl die bezig moet zijn met de teelt. De logistiek hoort in Aalsmeer thuis, dicht bij Schiphol.”