De spanten konden de zware sneeuw niet houden.
De spanten konden de zware sneeuw niet houden. Foto:

Sneeuwval bezorgde veel schade

Schade n Gezina Reitsma uit Klazienaveen is in de bres gesprongen voor haar Drentse collega kwekers die door de februarisneeuwval veel schade hebben opgelopen. Doordat corona alle aandacht opeist, is dit leed niet opgemerkt en is het Gezina Reitsma die hier haar stem verheft, een tijdelijk noodfonds heeft opgericht en ook op provinciaal niveau aan de bel heeft getrokken.

DOOR WILMA VAN VELZEN

“Natuurlijk is het belangrijk dat de coronacrisis alle aandacht krijgt” zegt Gezina Reitsma van Lexina Flowers. “Maar daardoor is deze februariramp hier in Drenthe letterlijk ondergesneeuwd. Voor de kleinere kweker is er in het algemeen al weinig aandacht, dus laat staan voor die in Drenthe. De enorme sneeuwval op 7 februari heeft veel kassen schade gebracht. De sneeuw was zo zwaar dat er veel ruiten zijn gebroken en teelt verloren is gegaan. Het was behoorlijk heftig die nacht, zozeer zelfs dat ik toen ook ‘s nachts in mijn pyjama en gewapend met een zaklamp de kassen heb geïnspecteerd. Ook wij hadden gebroken ruiten, maar doordat het glas grotendeels in het schermdoek bleef hangen viel bij ons de schade nog mee. De snijhortensia’s die we telen bleven vrijwel ongedeerd. Maar voor veel collega kwekers was die sneeuwval een regelrechte ramp, of zeg maar liever nachtmerrie waarbij de tranen in de ogen stonden.”

Noaberhulp

Het was voor Gezina Reitsma behoorlijk heftig om te zien en te horen hoeveel schade er was bij collega’s in Klazienaveen, Erica en omliggende dorpen. “Het probleem is dat kleinere kwekers de meest prachtige niche producten telen, maar te klein zijn om grote investeringen te doen. Er staan dus nog heel wat oude kassen. De verzekeringen zijn erg duur en daardoor worden deze vaak niet verzekerd. Grote kwekers doen dat wel, maar die hadden vanwege de onverwachte koude periode weer veel extra energiekosten moeten maken om de bloemen en planten warm te houden. En omdat ik van nature van de hulptroepen ben, besloot ik de media op te zoeken en een geldinzamelingsactie te starten voor getroffen Drentse glastuinders. Stichting Tuinbouw Promotie Emmen heeft hiervoor haar bankrekeningnummer tijdelijk beschikbaar gesteld. Giften en donaties zijn zeer welkom en hier in Drenthe noemen we dat ‘noaberhulp’ ofwel burenhulp. De gelden die binnenkomen worden eerlijk verdeeld onder de gedupeerde kwekers in Drenthe.”

Stimuleringsfonds

Inmiddels heeft Gezina Reitsma ook de gemeenten en provincie aangeschreven en wordt er al gesproken over het opzetten van een Stimuleringsfonds. “Dit gaat nog een stap verder dan de tijdelijke geldinzamelingsactie voor de gedupeerde kwekers. Jarenlang is er niet naar de tuinbouw in ons gebied omgekeken dus dit was een mooie kans om dit tegelijkertijd weer eens in het licht te zetten. Het Stimuleringsfonds zal worden ingezet voor de herbouw van de kassen zodat de tuinbouwbedrijven die verpauperd zijn er weer beter uit gaan zien om meer aantrekkingskracht te genereren voor de jongere generatie. We hebben een prima groenopleiding bij het Agrarisch Opleidingscentrum Terra in Emmen en nog een hogere agrarische school in Dronten.”

Geldinzamelingsactie

Voor degenen die de gedupeerde Drentse kwekers ook willen steunen kunnen tot 18 april donaties worden overgemaakt op rekeningnummer NL62 ABNA 0561 6927 85 ten name van Stichting Tuinbouw Promotie in Emmen. In totaal hebben zo'n twintig bedrijven in Friesland grote schade opgelopen dus help mee om deze nachtmerrie een wat positiever vervolg te geven. Alle financiële steun is meer dan welkom!


Alles boog door en ruiten sneuvelden op het gewas.
De sneeuw zorgde voor een berg ravage.
Op de foto is goed te zien hoe groot het gebied was wat sneuvelde.
Gezina is strijdbaar en dapper en wil ook graag haar collega's helpen.