Brussels Bloemtapijt (foto: Erik de Mol)
Brussels Bloemtapijt (foto: Erik de Mol) Foto:

Begonia, een kleurrijke, tropische bloeier

Tuinbloeier n Als er één plant de naam tuinbloeier verdient, dan is het wel de Begonia. Van juni tot halverwege de herfst is de Begonia haast meer bloem dan plant. Er zijn meer dan 1.000 soorten Begonia's. Grote kans dus dat er eentje voor jou bij zit.

KLEUREN EN VORMEN

De bloeiende begonia heeft volle mollige, bloemen in vrolijke kleuren als rood, roze, oranje, wit en geel. Het enthousiasme waarmee de plant bloeit, van juni tot halverwege de herfst, betekent dat je door de bloemen de plant amper ziet. Bladbegonia's hebben een heel eigen schoonheid, in de vorm van fluwelig blad. Dat is prachtig getekend met zilveren, roze, bordeauxrode en groene patronen die de afwezigheid van bloemen meer dan compenseren. Beide zijn verkrijgbaar van maatje S tot XXL en beide zijn tuinplanten met een rijke uitstraling, die toch verrassend eenvoudig en makkelijk in de verzorging zijn.

HERKOMST

Begonia telt 1895 verschillende soorten en groeit in warme, vochtige bosrijke gebieden in Nieuw-Guinea, zuidelijk Afrika en de Andes. De wilde variant is wat sprietiger en ijler dan de kweekversie die veel voller van blad is en aanzienlijk rijker bloeit. Door veredeling zijn bovendien fraaie varianten gecreëerd met hangende bloemen.

TRIVIA

In de bloemensymboliek staat begonia voor alertheid, klare taal en lichter leven. In 1690 noemde Charles Plumier, een Franse botanicus en monnik, Begonia naar zijn beschermheer Michel Bégon. Dat was een Franse botanicus en diplomaat uit de 17-de eeuw. Investeringstip: begoniazaad is heel veel geld waard. De prijs van één gram begoniazaad ligt zelfs hoger dan de prijs van een gram goud. Dat komt omdat de zaadjes heel klein zijn, van het formaat van een stofje. In 30 gram begoniazaad zitten meer dan 2 miljoen zaadjes.

VERZORGING

Begonia heeft veel licht nodig maar houdt niet van felle zon. Twee keer per week wat water wordt gewaardeerd, de kluit mag vochtig zijn. Door de uitgebloeide bloemetjes weg te halen, maakt de plant nieuwe aan. Eens per week wat plantenvoeding en begonia blijft bloeien.


VOORJAARSKLUSJES IN DE TUIN

In het voorjaar kun je zeker al wat klusjes oppakken in je tuin of op je balkon. Zeker op zachte dagen is het heerlijk. Hierbij een lijstje voorjaar-to-do’s!

Dit is het moment om je grasmat regelmatig te maaien en de mat te inspecteren op kale plekken. Die zaai je nu in met graszaad, zodat je binnenkort nieuwe sprietjes mag verwelkomen. Groeit het gras slecht? Misschien zorgen hoge struiken, bomen of overhangende takken voor (te veel) schaduw.
Met mest maak je de bodem in je tuin vruchtbaar en gezond. Dat is belangrijk, want je planten halen hun voedingsstoffen uit die bodem. Gebruik het liefst organische meststoffen in plaats van kunstmest en houd je aan de hoeveelheid die op de verpakking staat. Het gras kun je nu bemesten, net als je buitenplanten.
Snoeien doet bloeien. Het houdt je planten en struiken bovendien mooi in model. Maart is een goed moment om rozen, lavendel, vlinderstruik en hortensia's (die op eenjarig hout bloeien) te snoeien. Zorg voor een scherpe en schone snoeischaar en snoei met beleid én een beetje lef.

Staan er buitenplanten te overwinteren? Geef ze dan regelmatig wat water. Zo bereid je ze voor op de koude buitenwereld. Is er vorst op komst? Bescherm dan de kwetsbare bloesem van eventuele fruitbomen met bijvoorbeeld bubbeltjesplastic.

Met verzorging kun je nu al beginnen.