De heren wonnen met slimme software om oogstvoorspellingen te doen.
De heren wonnen met slimme software om oogstvoorspellingen te doen. Foto:

Twee geweldige startups Food en Flower Industry

Hortiheroes n Vanuit Wold Horti Center vond donderdag 25 februari de HortiHeroes startup selectie virtueel plaats. Online pitchten VanBoven uit Den Haag en CELINE uit Heerenveen - twee vooruitstrevende startups met innovatieve oplossingen voor de Food & Flower industry - voor de vierkoppige commissie. En met succes! CELINE krijgt toegang met hun realtime meetsysteem van voedingswater en VanBoven met de slimme software om oogstvoorspellingen te doen voor verse groenten.

De selectiecommissie bestaande uit Colinda de Beer (InnovationQuarter), Bart van Meurs (Bart van Meurs Productontwikkeling), Peter van der Sar (World Horti Center) en Fabienne van der Klugt (HortiHeroes) waren onder de indruk van de pitches.

VANBOVEN | Oogstvoorspelling van verse groenten
VanBoven voorspelt de oogst van versproducten, waardoor vraag en aanbod perfect op elkaar kunnen worden aangesloten. Het resultaat is minder verspilling, korte ketens en eerlijke prijzen. VanBoven rekent een aantal grote telers en inkooporganisaties tot haar klanten.
Kaz Vermeer (co-founder): “We richten ons met name op de buitenteelt, met broccoli als eerste productcategorie. In 2021 zorgen we voor een betere oogst voorspelbaarheid op zo’n 40% van het Nederlandse areaal.”

CELINE | Realtime water- en nutriëntenbeheer
De CE-Line - winnaar van een GreenTech Innovation Award 2020 - biedt een baanbrekende innovatie voor water- en nutriëntenbeheer in de glastuinbouw. CE-Line brengt met de CELINE technologie de tool om het voedingswater naar wens of plant behoefte aan te kunnen passen. Continu en real-time meten van de voedingsstoffen gecombineerd met een individueel voedingsdoseringssysteem, zorgt voor ideaal voedingswater, minder verbruik en meer opbrengst.
Wilco Dijkstra (founder): “Het HortiHeroes Startup programma verbindt nieuwe innovatieve ideeën met de horticulture sector. Voor mij is dit een prachtige kans om de CELINE innovatie te koppelen aan de sterk vertegenwoordigde sector.”

PARPLUS | Meer PAR door coating voor hogere productie
PARPLUS is een product van PHYSEE; een coating specifiek voor de glastuinbouw dat schadelijk UV licht absorbeert en omzet in 10% extra licht in het fotosynthese actieve gebied (PAR).

THERMELEON | warmtebatterij voor duurzame koeling en verwarming
De Thermeleon Warmtebatterij verhoogt de energie-efficiëntie van kassen. Door overdag strategisch het overschot aan warmte op te slaan, biedt het product ’s nachts duurzame verwarming. Met als resultaat een significante reductie van de energievraag én een duurzamere kas.
Liesanne Wieleman (founder): “De glastuinbouw sector biedt een unieke kans voor innovatie door de sterke behoefte aan efficiënter én klimaatneutraal telen. Dit programma geeft ons en andere startups een platform, zodat we samen Nederland internationaal op de kaart kunnen zetten als koploper op het gebied van innovatie in de glastuinbouw.”

VIVENT | plant stress detecteren voordat het zichtbaar is
Vivent PhytlSigns’ sensoren detecteren plant stress als gevolg van droogte, tekort aan voedingsstoffen, plagen of ziekten al voordat er visuele symptomen zichtbaar zijn. De elektrofysiologie wordt geanalyseerd met behulp van machine learning.

SIGROW | Meet het klimaat van de plant en visualiseert de groei
Sigrow opent deuren voor klimaat optimalisatie. Ze ontwikkelen en produceren sensors die het gemakkelijk maken om (micro-) klimaatgegevens te verzamelen. De nieuwste sensor, de Sigrow Stomata Camera, visualiseert de groei van de planten.


Nieuwe Pitchronde

De volgende pitchronde voor nieuwe startups en scale-ups vindt 15 april plaats. Geïnteresseerden van binnen én buiten de Food & Flower industry die aan de criteria voldoen kunnen zich opgeven via: hortiheroes.com/startups..
Met het Startup programma geeft HortiHeroes in samenwerking met World Horti Center de startups en scale-ups een push in zichtbaarheid en nog belangrijker; een groot netwerk van gevestigde bedrijven, experts en startup & scale-up ondernemers. Samen bouwen HortiHeroes en World Horti Center aan een ecosysteem waarin samenwerking tussen startups en gevestigde bedrijven gestimuleerd wordt. Deze wisselwerking geeft toegang tot kennis, netwerk, innovaties en faciliteiten om barrières te verkleinen en samen sneller impact te maken. www.hortiheroes.com

Afbeelding