Royal FloraHolland Naaldwijk-Honselersdijk.
Royal FloraHolland Naaldwijk-Honselersdijk. Foto: Erik van der Burgt / Verbeeld

VGB: 'Kom aan tafel aan luister naar elkaar'

vervolg van pagina 6

topsector n Van der Meij: "Als ik zie hoe de tuinbouw zich heeft ontwikkeld, dan is die met recht een Topsector. Ik zie een zelfde ontwikkeling, professionalisering bij de handelshuizen. Supergoed ondernemerschap en een wederzijdse afhankelijkheid waar de meeste bij mij bekende kwekers en handelaren trots op zijn. We hebben elkaar nodig en zijn zuinig op elkaar.

Na al die verloren jaren van strategieconsultants en niet nagekomen beloftes lijkt mij dat de handelshuizen en kwekers samen weer eens om tafel moeten.
RFH zal veel meer maatwerk moeten gaan leveren per segment. Voor een deel van de handel zijn ze dienstverlener op financiën of logistiek. In andere segmenten wellicht dat fysieke veilbedrijf met andere diensten en een helder businessmodel. Ede en Eelde bewijzen dat er behoefte aan is en dat het kan, net zoals veilbedrijven Rhein-Maas, Vancouver, Toronto en Holambra.
Met andere woorden: RFH moet een partner worden in een duidelijk gesegmenteerde supply chain, waarbij ze zichzelf opstelt als een faciliterend en verbindend bedrijf, volgens het principe kostenmaker = kostendrager. Hierin kan haar toegevoegde waarde liggen. Toegevoegde waarde leveren voor de ‘directe' handel kan, maar dat ligt dan wel op een ander vlak dan fysiek faciliteren.
Voor de hele keten is RFH van waarde op digitalisering, duurzaamheid, fust, ladingdragers, kwaliteit, lobby en vastgoed.”


Door de groeiende directe handelsstromen heeft de handel bijgedragen aan het verzwakken van de positie van het veilbedrijf. De grote jongens kunnen zelfs zonder veiling.


Van der Meij: "De directe stromen kun je de handel niet kwalijk nemen. Het feit dat grote ketens om grote uniforme partijen vragen die verantwoord geteeld zijn is een gegeven. Gelukkig zijn er ook heel veel kwekers die baat hebben bij directe handel. Productie, planning en prijs zijn vaak al lang van tevoren bekend. Dat moet je iemand niet kwalijk nemen. Het zijn zelfstandige keuzes geweest van goede ondernemers om voor dat segment te kiezen. Directe stromen betekenen voor veel kwekers continuïteit, en voor de handel het gewenste assortiment op de gewenste tijd.



dwingen heeft nog nooit gewerkt

Net zoals anderen voor een gespecialiseerd segment kiezen of grote variatie in producten en de afzet het liefst via de klok doen of een combinatie van beide. Voor de sector -dus ook voor de handel- is het van het grootste belang dat alle segmenten via de open marktplaats bediend kunnen worden. Productvernieuwing zit vaak eerder bij de klok, zodat een kweker voeling kan krijgen hoe een product ontvangen wordt, voordat hij deze in grote aantallen gaat produceren.
Belangrijk is dat we inzien dat een en ander elkaar versterkt en niet beconcurreert. Dat we inzien dat het tempo van veranderen soms per segment anders kan/moet zijn.
We kunnen een gespecialiseerde kweker toch wel helpen om te digitaliseren of certificeren. Ik denk zelfs dat niemand daar tegen is, alleen het tempo is belangrijk en iemand dwingen heeft nog nooit gewerkt.
Neem ook hier een voorbeeld aan andere sectoren die bepaalde services hebben uit gefaseerd. Vooroploper en volger, monoteler en assortimentsteler, iedereen is nodig. Eenheidsworst betekent de doodsteek. Bovendien kun je moreel gesproken niet zomaar (familie)bedrijven die al generaties lang de sector verrijken laten verdwijnen onder het mom van de vooruitgang.

Wat wil de VGB bereiken?

Van der Meij: "Iedereen moet zich weer bewust worden in wat voor prachtige innovatieve sector we werken. Waar duizenden familiebedrijven met samen tienduizenden medewerkers de wereld voorzien van onze prachtige producten. Het gezond boerenverstand moet het winnen van de emotie. Wij moeten weer trots worden. En ja, de toekomst zal anders zijn dan het verleden, ook met betrekking tot de rol van RFH.
Is dat erg? 't Is pas erg als je alles bij het oude wil laten en niet meer luistert naar elkaar. We kunnen het ook eens worden waar we het oneens over zijn.

Wat de sierteelt in ruim een eeuw heeft opgebouwd is een uniek en jaloersmakend systeem. Dat moeten we koesteren, onderhouden, bewaken en sterker maken.”





Afbeelding