Directeur Pieter Cloo.
Directeur Pieter Cloo. Foto:

Directeur Floriade Pieter Cloo stapt op

Cloo n Een jaar voordat het evenement zijn beslag moet krijgen, stapt Pieter Cloo op als directeur van de Floriade in Almere.

Er is volgens hem geen constructieve samenwerking met de gemeenteraad mogelijk. Die is in feite tegen de hoogte van zijn salaris. Cloo is overigens de zoveelste directeur die vertrekt. Twee jaar geleden vertrok in die functie Jannewietske de Vries om burgemeester van Zuidwest Friesland te worden, in de provincie waarvan zij eerder gedeputeerde en daarna Statenlid was. Zij trad in 2016 in dienst van de Foriade en werd daar opgevolgd door Peter Verwaasdonk, die al gauw met ziekteverlof ging; in oktober werd duidelijk dat hij niet meer terug kwam. Pieter Cloo trad naar voren als directeur en in oktober werd zijn contract in die functie verlengd tot begin april. Maar hij wenst geen verlenging meer, hoewel de RvC daarop aandrong. De vorige RvC stapte en bloc op omdat die zich niet meer herkende in de plannen van de gemeente Almere.
Cloo is directeur van de Floriade BV, waarvan de gemeente de enige aandeelhouder is. Recent kregen de wethouders Julius Lindenbergh (VVD) van Financiƫn en Jan Hoek (GroenLinks) van de Floriade een motie van wantrouwen aan hun broek van PVV, PvdD en SP. Die werd niet aangenomen, maar net als die fracties zat meer raadsleden de hoogte van de salarissen van de directie (meer dan 270.000 euro per persoon) dwars. Ook B&W waren overigens daartegen, maar konden naar hun zeggen daar niets aan doen. In januari trad project manager Sven Simec tot de directie toe. De RvC en gemeente waren het over de hoogte van de directiesalarissen niet met elkaar eens. De RvC betreurt het vertrek van Cloo. Lindenbergh zei eerder in salariskwestie maar te kiezen voor het beste voor Almere en niet voor een chaos bij de Floriade. Volgens steeds meer tegenstanders in de gemeenteraad stevent de Floriade op een verliespost van vele miljoenen af.