Afbeelding
Foto:

Deining over salaris Floriade-directie

Floriade n Terwijl de volgend jaar in Almere te houden Floriade afstevent op een miljoenenverlies, verdienen de twee directeuren van het evenement samen royaal meer dan een half miljoen.

Daarover is geklaagd in de gemeenteraad. Hoewel wethouder Julius Lindenbergh (VVD) uit privacy overwegingen in een raadsvergadering weigerde het salaris van Pieter Cloo en Jan-Willem Griep (ook voorzitter van Plantarium) exact te noemen, meldde Jesse Luijendijk (PvdD) later bij omroep Flevoland dat het in de richting van de drie ton gaat. Op initiatief van PVV-fractievoorzitter Toon van Dijk vond eind januari een debat over de kwestie plaats in de gemeenteraad van Almere, de enige aandeelhouder van de BV die voor de organisatie van het evenement zorgt.

Hoewel Lindenbergh zei over salarissen geen mededelingen te doen, werd duidelijk dat het boven de € 270.000 ligt voor elk van de directeuren. Volgens Lindenbergh weegt juridisch het belang van privacy zwaarder dan dat van transparantie. Van Dijk zei vertrouwelijk het bedrag te hebben gehoord. Hij wilde dat wel openbaar maken, maar zag daar in de vergadering toch maar vanaf. Krachtens de Wet normering topinkomens (WNT), zeg maar de Balkenendenorm, mocht het salaris maximaal 201.000 euro bedragen. In het eerste jaar mag daarboven nog zeventig mille worden betaald. Voor dit jaar liggen de bedragen hoger. Volgens Lindenbergh heeft de gemeenteraad zelf de kaders voor de Floriade vastgesteld. Maar die zijn met voeten getreden, vertelde Luijendijk. "Dit is naar de bevolking van Almere niet uit te leggen.” Daar was ook Van Dijk het mee eens. Volgens wethouder Lindenbergh bestaat de kans dat de directeuren als het salaris omlaaggaat niet meer voor de Floriade willen werken, waardoor naar zijn mening een jaar voor de wereldtentoonstelling een chaos zou ontstaan. In 2014 besloot de gemeenteraad dat het salaris van een directeur gelijk zou zijn aan dat van een minister, ongeveer nu 170.000 euro. Dat werd verhoogd tot de WNT-norm bij de oprichting van de BV. Volgens de Partij voor de Dieren hadden B&W duidelijker moeten zijn, maar het college vindt dat de gemeenteraad met de statuten, dus ook de salarissen, akkoord is gegaan.