Jan de Boer
Jan de Boer Foto: barendsen

Wat de sector nu nodig heeft is een deltaplan

deltaplan n Wat de sector nu nodig heeft is een deltaplan. Te beginnen met een audit op alle fronten, zeker het bestuurlijke. De enquête en petitie zijn moties van wantrouwen, die omgezet moeten worden in een reddingsboei; voor de sector en RFH.

Door Jan de Boer

De fundamenten van de bloemenkerk staan in de brand. Leden die van buiten roepen dat men moet blussen worden onderdruk gezet en voor alsnog niet serieus genomen. Bedrijven in zwaar weer krijgen te maken met de bank die een quick scan laat maken en komen onder bijzonder beheer of te wel riskmanagement. Daarom is het zo verwonderlijk dat met rabo-mensen aan de top er geen teken komt van het RVC.

Verlies bloemenkennis

De petitie met de gestelde vragen is zakelijk en bestuurlijk het enige juiste middel. Een audit op bestuurlijk niveau zal uitwijzen dat RFH het laatste decennium ontzaglijk veel bloemenkennis de deur heeft gewezen. Dat heeft veel schade veroorzaakt.
Het veilingbedrijf is nu in drie delen uiteengevallen. In de eerste schil directie en management, bekwame, maar directieve technocraten die onbekend zijn met het bloemenvak. In de tweede schil de leden, waarvan een meerderheid vervreemd is geraakt van haar coöperatie. En in de derde schil al die externe adviseurs, die goed betaald worden voor hun diensten, maar de sector eerder afbreken dan sterker maken.
De enquête en de petitie moet RFH gebruiken om een nieuwe start te maken. Niet vanuit de ivoren toren, maar de hele sector erbij betrekken als gelijkwaardige gesprekspartners. Een deltaplan dus, wat ervoor gaat zorgen dat we de vakmensen, de mensen die met hun voeten in de aarde staan, weer het plezier in hun vak teruggeven.
De innovatiekracht van de sector moeten we koesteren en blijven voeden door de kleine partijen hun goede boterham te laten verdienen, diversiteit moet gestimuleerd worden, jonge mensen moeten we warm maken voor het mooiste vak wat er bestaat, het bloemenvak.
Want het zijn nooit de excel sheets geweest waarmee sierteelt Nederland de wereld heeft veroverd, en zo zal het ook nooit worden.

De leden zijn nu aan zet.