Afbeelding
Foto:

Bouw flat op terrein RFH van 20 verdiepingen

n Gemeenteraad beslist van de zomer

WESTLAND - De bouw van een torenflat van twintig verdiepingen op het FloraHolland-terrein in Naaldwijk. Tot voor kort was dit een vreemd gedachtenspinsel. Tijdens de digitale sessie afgelopen woensdag over de toekomst van het veilingcomplex ging niets te ver.

DOOR FRANK DE KLERK


,,In het Westland is zes à zeven lagen hoog bouwen al erg spannend’’, zei directeur Arjo Rietdijk van bouwbedrijf Weboma uit Wateringen. ,,Doe eens wat geks. Bouw een hoge toren van twintig lagen als landmark en aandachtstrekker voor het Westland.’’. Rietdijk ziet hoogbouw op het RFH-terrein als een ideale kans om de dorpskernen te ontlasten zodat het Westland zijn ‘prettig leefklimaat’ behoudt.


In het Westland is een grote behoefte aan woningen. Afgelopen jaar groeide de Westlandse bevolking met 2000 inwoners, waaronder arbeidsmigranten en bewoners van omringende gemeenten. Westland gaat in haar beleid uit van een bevolkingsgroei van 2000 inwoners ofwel in totaal 20.000 personen tot 2030. Vooral aan betaalbare huisvesting voor jongeren maar ook senioren bestaat grote behoefte. Die behoefte kwam uitgebreid aan bod tijdens de sessie met de groep deelnemers van diverse pluimage.

Invalswegen

Danny van der Knaap van groothandel Hamiplant zag duidelijk de voordelen van woningbouw op het terrein. ,,Als je het ergens moet doen, is dit een geschikte locatie’’, zei de manager van deze specialist in kamer- en tuinplanten. ,,Ons bedrijf telt nu veel medewerkers van buiten het Westland. Wij hebben graag meer medewerkers, die in de eigen regio wonen. Als vestigingsplaats voor ons handelsbedrijf is de Dijkweg niet geschikt. Deze ligt niet aan de invalswegen naar het Westland.’’

Directeur Pim van Adrichem van Horti-Tech bevestigde het huisvestingsprobleem. ,,Onze hoogwaardige bezoekers gaan altijd elders in een vijf sterrenhotel zitten maar voor het verblijf van onze trainees hebben wij een probleem. Die blijven doorgaans drie maanden en moeten in Den Haag worden gehuisvest. Dat is niet ideaal.’’


Bioscoop

Een andere optie is behoud en herinrichting van de oude veilingzalen. Stedenbouwkundige Geert Reitsma van de gemeente Westland deed de suggestie dat een niet meer gebruikte veilingzaal met klok in de toekomst gebruikt kan worden als kleine bioscoop. Andere deelnemers opperden de mogelijkheid van sport- accomodatie en een park. Roger Overkleeft, tuinder in coniferen uit ’s-Gravenzande, pleitte voor betaalbare huisvesting voor Westlanders, studenten en jongeren maar ook ‘Polenhotels’. Momenteel is de huisvesting van arbeidsmigranten een groot probleem in het Westland. Hun huisvesting stuit overal op verzet van omwonenden.


Creativiteit

Het Westland blinkt uit in creativiteit. Dat bleek uit het resultaat van de gespreksgroep onder leiding van Jeroen Leemans. Hij presenteerde een plan voor de ‘stoere’ stad. Aanvankelijk wilde de groep de hele veiling vervangen door een nieuwe stad. Later kwam zij met een plan voor de bouw van woningen bovenop de bestaande veilinggebouwen. En dat allemaal met voldoende groen. ,,Als er veel ideeën zijn in een bepaalde richting, zullen die zeker worden meegewogen in de besluitvorming’’, verzekerde projectleider Bert Melles.


Gemeenteraad

Bedrijven, belanghebbenden en geïnteresseerden hebben deze maand nog gelegenheid hun ideeën in te zenden via de website www.floragebied.nl. In maart gaat een team van de gemeente alle ideeën bekijken en terugkoppelen. Het is de bedoeling dat er voor de zomer een voorstel naar de gemeenteraad gaat.

Afbeelding