Rechts Peter Rodenrijs, productmanager bloeiende planten bij Royal FloraHolland.
Rechts Peter Rodenrijs, productmanager bloeiende planten bij Royal FloraHolland. Foto:

Kleurrijke primula moedig en sterk

Kleurrijk n De Primula obconica is zo’n typisch vrolijke winterbloeier die vreugde brengt op elke vensterbank. Dit relatief kleine indoorproduct blijft een echte ‘must have’ voor de handel en de consument. Zelfs in de alsmaar voortdurende Covid-19 pandemie toont Primula obconica zich moedig en kleurrijk.

DOOR WILMA VAN VELZEN

“Primula obconica blijft een leuk seizoenproduct” zegt Peter Rodenrijs, productmanager bloeiende planten bij Royal FloraHolland. “Alleen heeft Primula obconica dit seizoen te maken met een moeizame marktsituatie. De retail pakt Primula obconica gelukkig goed op, maar met de bloemenwinkels loopt het anders. Ook in Nederland zijn er veel gesloten en is er alleen wat buitenverkoop. Dan kiest de bloemist eerder voor de Primula acaulis, de outdoor variant. Het seizoen loopt van december tot half april en vanwege het tot nu toe zachte winterweer ligt alles voor op productie. Dit alles bij elkaar kan een voorbode zijn voor schaarste in de laatste weken van het seizoen.”

Prijsdaling


“Wat de prijsvorming betreft liggen we dit jaar toch wel 20 cent achter op de voorgaande twee jaren 2019 en 2020. We hebben het dan over de 12 cm potmaten en zo’n prijsdaling is toch wel een kwalijke zaak. De aanvoer is wat hoger en steeg het afgelopen jaar van 370.000 stuks naar 470.000 stuks. Overigens wordt in normale situaties met de Nederlandse productie zo’n 90% van de Europese markt bediend.

Aanvoer

De aanvoer van Primula obconica wordt door nagenoeg één grote telersvereniging overheerst. Touch Me heeft zo’n negentig procent van de aanvoer in handen. Hoewel zij heel zorgvuldig met de groei omgaan, was deze de afgelopen weken te wijten aan het zachte weer in de wintermaanden. Alle producten liggen voor op productie en dit werkt door in de prijzen. Voor de klok lag de prijs zelfs wel 40 cent achter. De prijsvorming bij directe verkoop valt dan nog mee.”

Onderzoeken

“Van de 580.000 stuks Primula obconica dit jaar zijn er 480.000 stuks in potmaat 12 cm. Het overblijvende deel wordt ingevuld met, in omzetvolgorde, de potmaten 9 cm, 14 cm en 13 cm. Kijken we naar de presentatie in de schappen van de retailers dan liggen hier nog wel verkoop bevorderende kansen. Een aanbeveling zou het zijn om eens te onderzoeken wat de favoriete kleuren zijn op de winkelvloer of dat de voorkeur uitgaat naar gemengde of mono plantenbakjes. Met een storecheck die Royal FloraHolland in zijn dienstenpakket heeft krijg je al snel een goed beeld van wat de klant wil.”


IJzersterk

De kwaliteit van Primula obconica is volgens Peter Rodenrijs uitstekend. “Hij mag er dan wat fragiel uitzien, maar het product is ijzersterk. Consumenten hebben er wekenlang plezier van. Binnen telersvereniging Touch Me leren de aanvoerders onderling veel van elkaar op het gebied van kwaliteit en zij hebben daar ook serieuze aandacht voor.

Testen

Zo kwam al eerder in testen naar voren dat het meegeven van voldoende voeding ervoor zorgt dat de consument nog langer plezier heeft van deze vrolijke winterbloeier. Ondanks de moeizame marktwerking kun je concluderen dat het toch wel goed gaat met Primula obconica.

De veelkleurige primula.