Afbeelding
Foto: adomas-aleno-4vrZpOo7fTc-unsplash

Digitaal zijn we toch eigenlijk allemaal

digi n De sierteeltsector mag dan geen voorloper zijn bij alle digitale ontwikkelingen die ons overspoelen, je kan niet meer beweren dat de sector een achtergebleven gebied is. Kijk je naar ontwikkelingen in de teelt, veredeling en productie, dan is Nederland zelfs koploper in de wereld.

Maar ook alle andere geledingen in de sector maken een enorme digitale sprong. Met vallen op opstaan weliswaar, maar het is een sprong voorwaarts. En dat kan ook niet anders om als bedrijf economisch te overleven.

In de sierteeltsector is de snelst groeiende aanpalende industrie niet voor niets automatisering en ICT. Deze specialistische bedrijven zijn inmiddels een ruggengraat van de bloemen en plantensector. Precies, zoals in bijna elke bedrijfstak.


Duurzame teelt

De sierteeltmarkt van vandaag vraagt om transparantie over duurzame productie en bedrijfsvoering. Zo verplicht Royal FloraHolland een digitale milieuregistratie en -certificering voor alle aanvoerders van bloemen en planten. Hoe handig is het dan om op een snelle en overzichtelijke manier te kunnen beschikken over teeltinformatie. En hoe efficiƫnt is het dan om data uit te wisselen met telersverenigingen en handelshuizen. Met praktische en slimme informatiesystemen bespaart de teler tijd en moeite op de verplichte registratie, audit support en tracking & tracing van hun gewassen.


Teeltopbrengst

Gebruik van de juiste technologie stelt de teler in staat een beter teeltresultaat te scoren tegen minder kosten en inspanningen. Niet alleen door middel van daartoe ontwikkelde software, ook door het koppelen van digitale internationale kennisnetwerken, waaruit het rijk putten is. Het is deze combinatie van technologie en kennissystemen die de Nederlandse tuinbouwsector haar voorsprong in de wereld geeft.


Handel

Digitaal handelen. Met alle commotie rond het nieuwe handelsplatform van Floriday ga je bijna denken dat dit nog niet gebeurde. De waarheid is anders. Met AntEater en EAB-software kon de sector goed uit de voeten. Daarvan wordt nu gedwongen afscheid genomen. Als alternatief komt er software op de markt die even gebruiksvriendelijk en toekomstbestendig wil zijn voor het maken, versturen en printen van elektronische aanvoerbrieven (EAB) naar alle veilingen.


Administratie

Business-software voor organisatie en personeel is in geen enkele organisatie nog weg te denken. Urenregistratie, planning en logistiek zorgen ervoor dat mensen en middelen op elkaar worden afgestemd, waardoor de onderneming haar positie in de markt versterkt. Daarnaast zijn werken in de cloud, extern archiveren, boekhouden via software ingeburgerd.


Communicatie en marketing

Met elkaar in verbinding staan door middel telefoon, netwerkplatform, social media. Het heen en weer mailen via outlook, whats app. Ook in dit opzicht is de sierteeltwereld met haar tijd meegegaan. In deze periode van corona wordt zelfs rechtstreeks contact gezocht met de finale afnemer, de consument. Via speciale kwekerssites of met een eigen webwinkel. Met blogs, vlogs en wervende clips. Transacties zorgvuldig gemonitord aan de hand van richtinggevende data.


De sierteelt is aangehaakt. En het zal nog gekker worden. Maar gelukkig blijft het een feest bloemen en planten te zien, te voelen, en te ruiken. Die ervaringen zijn -voorlopig- niet te digitaliseren. (WL)

Afbeelding