Hans de Boer met zijn vrouw Klaske bij zijn vertrek.
Hans de Boer met zijn vrouw Klaske bij zijn vertrek. Foto:VNO-NCW

Hans de Boer, VNO-NCW topman, overleden

Schok n Geheel onverwacht is oud-voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Hans de Boer op 66-jarige leeftijd overleden. De Boer was tot september voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW. Hij overleed in de nacht van zondag op maandag 18 januari 2021 in aan de gevolgen van een zware hersenbloeding.

Hans de Boer was van 2014 tot 2020 voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW. In september legde hij zijn functie neer als voorman van de machtige lobbyclub en ging met pensioen. Voor zijn verdiensten voor de samenleving werd De Boer bij zijn afscheid, september vorig jaar, door de koning Willem-Alexander benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.

Betrokken

De Boer stond bekend als een betrokken man. Hij had zijn hart op de tong, was empathisch en ging met hart en ziel voor 'zijn' ondernemers. Hij werd in alle geledingen enorm gewaardeerd. Bij wijze van afscheid toerde De Boer in de maanden voor zijn vertrek door heel Nederland om persoonlijk afscheid te nemen van zijn leden. Hij noemde zijn achterban 'mijn ondernemers'.

Vakbonden benadrukken ook De Boers kwaliteiten. Voorzitter Han Busker van FNV noemt hem oprecht, eerlijk en betrouwbaar. 'Hij was rechtdoor zee. Ik heb hem leren kennen als iemand die zei wat hij dacht. Soms ongenuanceerd maar er was altijd een weg naar elkaar toe. Als we een afspraak hadden dan stond hij daarvoor."

Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof roemt De Boer vanwege zijn energie, humor en ideeën. Hij roemt hem als een fantastische collega en een mentor. "Met bevlogenheid heeft hij zich vele jaren ingezet voor alle ondernemers. Eerst als een van mijn voorgangers bij MKB-Nederland, later bij VNO-NCW."


Aan tafel met

Onder zijn ondernemers zaten ook de mensen uit de sierteeltsector. Dat hij ook deze groep een warm hart toedroeg, bewijst het feit, dat wanneer het weer mogelijk zou zijn, hij te gast was bij onze rubriek: Aan tafel met..…….in een van de restaurants van Hotel Oranje!
Het heeft helaas niet zo mogen zijn.

Vanwege de coronacrisis ging Hans al later dan gepland met pensioen. Hans de Boer woonde in Noordwijk en laat een vrouw en twee kinderen na. Het team van de Bloemenkrant wenst zijn gezin en familie heel veel sterkte. Zijn verlies is een zware schok voor de hele samenleving.