Peter Steenbergen, advocaat.
Peter Steenbergen, advocaat. Foto:

Welkom aan nieuwe columnisten

Column n Lezers van de Bloemenkrant staat een nieuwe column te wachten. Met ingang van het nieuwe jaar zullen registeraccount Rik Boogaard, notaris Willem van den Eijkel en advocaat Peter Steenbergen beurtelings invulling geven aan een column. Hun expertise richt zich op ondernemingen en individuele ondernemers in de tuinbouw- en sierteeltsector die tot hun klantenkring behoren. Regelrecht uit de praktijk en inhakend op de actualiteit zullen zij interessante casussen en adviezen in hun columns ter sprake brengen.


Voorstelronde

Ervaringen worden gedeeld, met een kijkje in hun specifieke vakgebieden en zo nu en dan een nuttige tip voor de ondernemer of de onderneming. Vooruitlopend hierop starten de drie nieuwbakken columnisten met een kleine voorstelronde.


Registeraccountant Rik Boogaard

Rik Boogaard is registeraccountant en directielid van Berghoef Accountants en Adviseurs. Dit toonaangevende accountantskantoor is gevestigd in Aalsmeer en viert dit jaar haar 100-jarig bestaan.
“Gezien onze lange ervaring in de branche kunnen we met ondernemers op tal van gebieden meedenken. Wij zijn al decennialang betrokken bij ondernemers in de tuinbouw- en sierteeltsector. In het bijzonder op het gebied van accountancy en fiscale advisering. De column maakt het mogelijk ervaringen en actualiteiten te delen in ons vakgebied. Het jaar 2020 is bijna voorbij en dat betekent dat het tijd is om over de fiscale kansen voor 2021 na te denken."


Notaris Willem van den Eijkel

Willem van den Eijkel is notaris bij Verhees Notarissen in Katwijk. Zijn specialisme is ondernemingsrecht en de ondernemer in het familie en erfrecht (family business estate planner). “Van huis uit en vanaf 1993 ben ik al werkzaam in de tuinbouw- en sierteeltsector. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik zeer goed ben ingevoerd in de wereld van de bloemengroothandel.
Met mijn columns hoop ik wat meer inzicht te geven in het belang van het familie- en erfrecht voor de ondernemer. De onderwerpen die ik zal belichten kunnen zich richten op vragen zoals waar moet het testament van de ondernemer rekening mee houden.
Of hoe maak je huwelijkse voorwaarden die je echtgeno(o)t(e) en de onderneming tevreden houden en hoe ga je om met het UBO-register.
Wat ik vooruitlopend op mijn eerste column alvast wil meegeven is dat een ondernemer zonder goed testament zijn gezin en zijn onderneming in gevaar kan brengen. Hier ga ik zeker nader op in."

Advocaat Peter Steenbergen

Peter Steenbergen is advocaat en eigenaar van Steenbergen Advocaten, gevestigd in een voormalige bollenschuur in Voorhout.
Steenbergen Advocaten is gespecialiseerd in de sector sierteelt, land- en (glas)tuinbouw. Zowel telers van bloemen, planten als bollen, veredelaars en vermeerderaars, exporteurs en handelsbedrijven, veilingen en bemiddelaars behoren tot onze klantenkring.
"Als we denken aan juridische specialisaties, dan houden we ons vooral bezig met ondernemingsrecht, contractenrecht en algemene voorwaarden, handels- en verzekeringsrecht, kwekers- en merkenrecht, arbeidsrecht en (internationale) incasso's.
Je kunt dan denken aan het opstellen van contracten, het geven van praktische juridische adviezen en het procederen over al deze onderwerpen, inclusief zo nodig het leggen van beslagen."

Juridische specialisaties

"Eerder heb ik bij advocatenkantoren gewerkt in de omgeving van Aalsmeer, daarna in het Westland en nu in de Bollenstreek. Onze klanten komen uit het hele land, maar ook Europa, VS en Midden-Amerika (Ecuador en Columbia), en Afrika.
In mijn column hoop ik een kijkje te kunnen geven in wat wij zoal meemaken in de dagelijkse juridische praktijk, soms grappig, met een waarschuwing, bedrijven en ondernemer adviezen en soms een nuttige tip.

Uiteraard komen onderwerpen uit de praktijk, leuke zaken over inbreuk op i.e. rechten (kwekersrecht en merkenrecht), tips over (het goed gebruiken van) contracten en algemene voorwaarden, tips over arbeidscontracten en seizoenarbeid, actualiteiten en zaken uit de juridische praktijk.”


Voorproef

"Tot slot alvast een voorproefje wat men kan verwachten. Ons motto is een goede ondernemer heeft zijn bedrijf ook juridisch op orde.
Met andere woorden, als je het juridisch niet goed voor elkaar hebt, dan kom je een keer in grote juridische problemen, en dan wordt ons werk heel duur.
Terwijl als je op tijd om advies vraagt met betrekking tot onder andere contracten. Dan kost het wel een beetje geld, maar uiteindelijk krijg je geen problemen en dan is het veel goedkoper."

Willem van den Eijkel, notaris
Rik Bogaard, registeraccountant.
Afbeelding