Fotostudio Gerard-Jan Vlekke
Fotostudio Gerard-Jan Vlekke Foto: Fotostudio Gerard-Jan Vlekke

Grodan zet in op Circulaire tuinbouw

De recyclebaarheid van het materiaal is zeker niet de enige milieufactor waar Grodan naar kijkt. Integendeel, het bedrijf zet volop in op duurzaamheid en de ontwikkeling van de circulaire tuinbouw. Dat is het werkgebied van Sander van Golberdinge, public affairs manager bij Grodan. “Het is indrukwekkend om te zien dat de Nederlandse glastuinbouw op pole position ligt”, vindt hij. “Met vallen en opstaan hebben we veel geleerd en ontwikkeld, waardoor de circulaire tuinbouw geen droom meer is, maar realiteit. We hebben de kennis, we hebben de techniek. Inmiddels kunnen we biologische plastics maken van organisch tuinbouwafval. Alles op een tuinbouwbedrijf is recyclebaar, zelfs condens. Dat is hier in Nederland niet zo belangrijk, maar in gebieden waar water schaars is wel. We weten steeds meer over bioleven en circulair werken. Die ontwikkeling gaat nog steeds door en Grodan ontwikkelt mee. We doen voortdurend proeven bij de WUR, maar ook teeltproeven bij onze klanten. Het mooie is dat we door toenemende kennis een beter milieu, energiebesparing en hogere rendementen met elkaar kunnen combineren. De Nederlandse tuinbouw is daarin echt een boegbeeld voor de wereld en samen met de Club van 100 zijn wij daar onderdeel van.”

Over Grodan

Grodan levert innovatieve en duurzame steenwolsubstraatoplossingen aan de professionele tuinbouw, gebaseerd op het Precision Growing-principe. Deze oplossingen worden onder andere toegepast bij de teelt van groenten en bloemen, zoals tomaten, komkommers, paprika's, aubergines, rozen en gerbera's. Grodan levert steenwolsubstraten in combinatie met advies op maat en innovatieve tools om telers te ondersteunen bij Precision Growing. Dit vergemakkelijkt een duurzame productie van gezonde, veilige en smakelijke versproducten voor de consument.

Duurzaamheid staat centraal bij Grodan, vanaf de productie van steenwolsubstraten tot end-of-life-oplossingen. Grodan, opgericht in 1969, is wereldwijd in meer dan zestig landen actief. Het hoofdkantoor is gevestigd in Roermond, Nederland.

Afbeelding
Fotostudio Gerard-Jan Vlekke