Afbeelding
Foto:

Westlandse Willy Wortel ontwerpt zeer vernuftige waterpeilmeter


Door Frank de Klerk

Westland promotor Aad Verduijn laat zich niet uit het veld slaan. Sinds maart is geen enkele excursie van zijn bedrijf Westland Horti Tours doorgegaan. Het regent afzeggingen van geplande bezoeken aan tuinbouwbedrijven ten gevolge van de COVID-19 uitbraak. Verduijn gebruikte de vrijgekomen tijd om een even vernuftige als eenvoudige waterpeilmeter te ontwerpen voor watersilo’s bij kassen.

Onlangs kwam er een bestelling van zeven stuks voor de Engelse markt binnen en een offerte voor twintig waterpeilmeters voor een andere klant is in voorbereiding. ,,Het nieuwe van mijn waterpeilmeter vergeleken met de bestaande techniek is dat de tuinder de waterstand niet meer hoeft berekenen’’, zegt Verduijn. ,,De indicator in de peilstok bevindt zich op precies dezelfde hoogte als de vlotter op het water in de silo. Veel grotere tuinders hebben een sensor op de bodem van de silo om de waterstand te meten. De kosten van een sensor bedragen circa € 1100,- en dat is voor hen financieel geen probleem. Mijn waterpeilmeter is echter aanzienlijk goedkoper. Dat is met name interessant voor tuinders, die op de kosten moeten letten zoals bijvoorbeeld in Afrika.’’

Willy Wortel

Verduijn vindt uitvinden hartstikke leuk. ,,Ik ben een soort Willy Wortel’’, zegt de man, die 65 jaar geleden in een schoenmakersgezin in Naaldwijk werd geboren. ,,Mijn waterpeilmeter lijkt simpel maar je moet er maar opkomen.’’ Naast het uitvinden werkt Verduijn, die sinds zes jaar ZZPér is, voor het bedrijf Mjtech aan het innoveren van hoge drukverneveling. ,,Daar beleef ik veel plezier aan want mijn expertise ligt in de techniek’’.

Met bijna evenveel enthousiasme spreekt Verduijn over de rondleidingen, die hij sinds vijf jaar op Westlandse bedrijven verzorgt. Hij begon onder de naam Westland Toerisme maar al spoedig kwam hij er achter dat er maar weinig toeristen de kas van binnen willen zien. Wel was de interesse van beroepsmatig geïnteresseerden erg groot. ,,Vorig jaar heb ik 4300 personen op Westlandse bedrijven in de tuinbouw rondgeleid’’, zegt Verduijn. ,,95 procent daarvan is buitenlander en meer dan de helft komt uit het verre oosten. Tussen de bezoekers zijn zeer veel Koreanen, Chinezen en Japanners. Er is er ook interesse uit Vietnam, Rusland, de VS en Canada, Zuid Amerika, Afrika en het Midden Oosten.’’

Arrogant

Iedere groep krijgt van Verduijn altijd dezelfde vraag voorgelegd: Waarom komen jullie juist naar Nederland. ,,Mr Aad, wat is dat voor een vraag?’’ krijg ik dan te horen. “’Jullie zijn gewoon de beste ter wereld in het kweken in glazen kassen’. Ik wil niet arrogant zijn maar wij zijn gewoon de beste. De bezoekers komen speciaal voor de agrarische sector. De contacten worden gelegd via Nederlanders van Koreaanse of Chinese komaf. Deze contactpersonen fungeren tijdens de bedrijfsbezoeken ook als tolk. Er zijn bedrijven waar ik regelmatig kom zoals bij mijn overbuurman Lans Tomaten. Vanwege het tomatenvirus zijn rondleidingen in de kas van Lans niet toegestaan maar ik mag wel gebruik maken van de presentatieruimte. Van daaruit kan een blik in de kas worden geworpen. De vervolgstap is ook mogelijk.

Na een bezoek aan de teelt ’s morgens kan ’s middags de oversteek worden gemaakt naar de verpakkers van Greenpack

Afbeelding