Directeur BQ Support, Dion van der Sterren.
Directeur BQ Support, Dion van der Sterren. Foto:

Bulb Quality Support bij 'Club van 100'

Support n Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research (WUR) introduceerde 2014 de ‘Club van 100’. Een groep bedrijven rondom de tuinbouw die zich sterk maakt voor toegepast fundamenteel en strategisch onderzoek bij Wageningen UR Glastuinbouw. De Bloemenkrant portretteert regelmatig één van de deelnemers. Wie zijn ze en wat hopen zij te bereiken? In deze editie: BQ Support

DOOR ESDOR VAN ELTEN

Bulb Quality Support (BQ Support) werd begin maart lid van de Club van 100. Het bedrijf uit Lisse is gespecialiseerd in diagnostiek en virustoetsing van bloembollen en vaste planten. Het is het eerste bedrijf uit de bloembollensector dat tot de Club van 100 is toegetreden. Als het aan directeur Dion van der Sterren ligt, volgen er meer spelers uit de bloembollensector. “Misschien kunnen wij een brug zijn.”

Meer dan testen

BQ Support ontstond vanuit de Bloembollenkeuringsdienst (BKD) maar staat op zichzelf en is onafhankelijk. “BKD keurt naar aanleiding van de wet- en regelgeving”, legt Van der Sterren het verschil uit. “Onze klanten kiezen vrijwillig voor ons met het doel de kwaliteit van hun product te verbeteren. Met BKD hebben we gemeen dat we ons inzetten voor kwaliteitsverhoging binnen de bloembollensector, maar wij gaan daarin nog een stapje verder. We leveren niet alleen testresultaten, maar we begeleiden en adviseren onze klanten ook. We zijn geen groot bedrijf, maar beschikken wel over veel resources, kennis en ervaring. We zijn echt een kennisintensief bedrijf, en dat is dus ook precies de reden waarom we ons bij de Club van 100 hebben aangesloten. Want als kennis je belangrijkste kapitaal is, dan moet je die ook verder ontwikkelen en onderhouden. Het is kennis die ons op de positie heeft gebracht waar we nu wereldwijd staan. En daar hoort ook fundamentele kennis bij, want die ligt aan de basis van de toepassingen. Een ontwikkeling als 100% duurzaam telen is in zichzelf een fundamentele wijziging, en daar hoort fundamenteel onderzoek bij.”

Netwerk

Omdat de banden met WUR vanouds al hecht zijn, was de stap naar de Club van 100 niet zo groot meer. “De toegevoegde waarde voor ons is het netwerk dat de club biedt. De kans om samen te werken met bedrijven die kennisontwikkeling ook belangrijk vinden. Elkaar helpen met je expertise en ervaring. Dat ze op dit moment de enige bloembollen gerelateerde deelnemer zijn ziet Van der Sterren eerder als een plus- dan als een minpunt: “Er zijn tal van overkoepelende thema's. Denk aan plantgezondheid, gewasbescherming, duurzaamheid, water, energie... Voor sommige issues die spelen in de bloembollensector heeft de glastuinbouw misschien al ideeën en oplossingen. Zo kunnen de sectoren elkaar versterken en inspireren. Het is goed om over de schutting te kijken om te zien welke rijkdommen daar wellicht liggen.” Belangrijke onderwerpen waar WUR onder andere al mee bezig is, zijn bijvoorbeeld de onderzoeken Vitale teelt lelie, Vitale teelt hyacint en Fundamentele systeemsprong. “Daar zijn we zeer in geïnteresseerd en daar zetten we ook onze eigen vouchers voor in”, aldus Van der Sterren.

Het moderne onderzoekscentrum.