Projectmanager communicatie Annemarie Gerards en Pieter de Cloo directeur Floriade.
Projectmanager communicatie Annemarie Gerards en Pieter de Cloo directeur Floriade. Foto:

FLORIADE GAAT DOOR

n Op dit moment al 210 bedrijven uit 38 landen

Expo n Floriade Expo 2022 in Almere gaat door. Dat heeft de gemeenteraad van Almere in juni besloten. “Samen met de gemeente Almere, provincie Flevoland, Rijksoverheid, Nederlandse Tuinbouwraad en al onze partners zijn wij in 2022 in staat om tot de gewenste Floriade-programmering te komen en de wereld te verrassen” stelt Pieter Cloo, directeur Floriade Expo 2022. “Op dit moment hebben 210 bedrijven zich gecommitteerd aan Floriade en hebben reeds 38 landen hun deelname bevestigd.”

DOOR WILMA VAN VELZEN

“De wereldtuinbouwtentoonstelling vindt plaats van 14 april tot en met 9 oktober 2022. Floriade thema luidt ‘Growing Green Cities’. Groen wordt een cruciaal onderdeel van een leefbare stad. Verticale tuinen op gebouwen en creatieve groenstructuren maken steden aantrekkelijker en veerkrachtiger. Het Floriade park is een groen Arboretum dat je kunt ontdekken als een levende catalogus van bomen en planten. Elke soort heeft aantoonbare functies in de groene stad van de toekomst. We hebben 2000 bomen ontvangen voor het arboretum. We gaan nu met de struiken en vaste planten aan de slag. Daarna komen de bloembollen.“

Floriade Preview

Twee jaar voordat Floriade Expo 2022 opent voor publiek, biedt Floriade Preview al een vooruitblik. “Tot en met 1 november kan iedereen een kijkje nemen op het 60 hectare grote Floriade terrein” vult Projectmanager Communicatie Annemarie Gerards aan. “Bezoekers nemen de boot over het Weerwater naar het terrein in aanbouw. Ze arriveren bij het Preview Centre, krijgen voorproefjes van paviljoens in de labs en verkennen met een treintje het terrein. Bij Floriade Preview verwelkomen we nieuwsgierige bezoekers en geven we presentaties aan kwekers, beplantingscommissies en adviesraden. Ook ontvangen we er media uit binnen- en buitenland. De GO geeft nieuwe energie, we ontvangen influencers, nationale media en vakpers. Tevens houden we eind september een grote perspresentatie in Berlijn.”


2022

Floriade Preview toont in de breedste zin het gedachtegoed van Floriade, brengt de thema’s van 2022 tot leven en maakt de verbinding met Almere en de provincie Flevoland. In 2022 is Almere een half jaar lang hét podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. De Nederlandse tuinbouw presenteert hier samen met nationale organisaties en internationale deelnemers, innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden. Er worden twee miljoen bezoekers verwacht.


Veiling nu méér dan afmijncentrum

Verdienmodel n Sommigen in handelskringen, de afnemers van Royal FloraHolland, begrijpen het verdienmodel van die veiling niet meer. Duidelijk is wel dat zij er met een systeem voor de afzet van bloemen en planten sec niet meer uit komt. Dus worden in de toenemende mate andere diensten rond dat vermarkten aangeboden.

DOOR JOHNAN TH. BOS

Ooit was de veiling een afmijncentrum voor kwekers, die gezamenlijk wilden voorkomen dat de handel hen uit elkaar dreef. Tegenwoordig is dat maar een van haar taken en zoekt zij steeds andere verdienmodellen, omdat directe handel toeneemt en digitalisering wereldwijd om zich heen grijpt. Een van die modellen is de service die de veiling zegt op BTW-gebied te bieden.

Iedere exporteur weet dat bij export van producten hoeft die omzetbelasting volgens EU-richtlijnen niet in rekening te worden gebracht aan buitenlandse afnemers, mits die beschikken over een zakelijk geldig en geverifieerd BTW nummer. Omdat het een intracommunautaire levering betreft, draagt de afnemer namelijk voor zijn ook intracommunautaire werving BTW af in eigen land. Maar dat geldt blijkbaar voor aankopen die een buitenlandse afnemer via Royal FloraHolland willen afrekenen. De buitenlandse afnemer die aan alle eisen voldoet en een RFH-debiteurennummer kreeg, ontvangt dan van de veiling een factuur met BTW. Want RFH weet zogenaamd niet waar die producten heen gaan. Hoezo niet?
RFH kreeg voor het toekennen van een debiteurennummer informatie als adres, BTW-nummer, Sepa overeenkomst en bankgarantie. De Nederlandse kweker, diens buitenlandse klant en de tussenpersoon, die de betaling (overeenkomstig de aangegane verplichting) via RFH wil laten lopen, begrijpen en niets van.


Oplossing

Maar daarvoor heeft de veilingcoöperatie, uiteraard tegen betaling, een oplossing gevonden door middel van een speciale dienst. Men kan abonnement voor € 250 per jaar sluiten met de zogenoemde VAT-service plus een vergoeding € 10 per transactie. Dan is volgens de veiling heel het BTW probleem opgelost. De eerst onbekende buitenlandse afnemer wordt opeens bekend. Een handelaar vroeg toch even hoe dat dan zat. Antwoord: We doen het nu eenmaal zo. Ook uit zulke betaaldiensten blijkt dat de veiling noodgedwongen in deze tijd allang geen puur afmijncentrum meer is. Dat was het ooit wel. Vrijwel alle telers waren bij de coöperatie aangesloten en er bestond in wezen maar één vorm van lidmaatschap. Royal FloraHolland is een centrum voor de sierteelt geworden, met een verdienmodel dat die van het afmijnen verre overvleugelt en waaraan steeds nieuwe diensten worden toegevoegd. Zal in dit digitale tijdperk niet anders kunnen, maar de groei erheen heeft een eigen historie.