De gemiddelde prijs van bloemen was 2,8% lager.
De gemiddelde prijs van bloemen was 2,8% lager. Foto: bk

Betere prijzen dankzij een lagere productie

n Contact met particuliere kopers hielden ons op de been

Covid n De corona-crisis heeft hard toegeslagen in de bloemen en plantenwereld. In het eerste half jaar was de omzet van marktplaats FloraHolland 10% minder dan in de eerste zes maanden van 2019.

DOOR FRANK DE KLERK

De gemiddelde prijs van bloemen was 2,8% lager, van kamerplanten 3,6% hoger en van tuinplanten 16,8% hoger. Het aanbod daalde met bijna 12%. In de laatste weken van het eerste halfjaar was er sprake van een sterk herstel. Hoge prijzen zorgden voor goede omzetten, terwijl de aanvoer achterbleef.

De corona-crisis sloeg half maart als een bom binnen in de sierteelt."Onze afzet viel binnen 24 uur volledig weg’’, zegt een rozenkweker uit het Westland. "Dat heeft bijna vijf weken geduurd. De meeste export-bestemmingen vielen volledig stil. Alleen Scandinavië is redelijk goed doorgelopen. Na drie weken zagen we klanten weer mondjesmaat terugkomen. Vanaf eind april kwam de loop er weer goed in.’’


Particulieren

Om het voorkomen dat hij zijn exclusieve langstelige rozen moest vernietigen, ging de kweker over tot verkoop aan particulieren. Hij verspreidde huis-aan-huis een flyer in Kwintsheul om de verkoop onder de aandacht te brengen. De rozen ging voor € 3,- per bos van de hand. "Ik heb er heel kort moeite mee gehad om onze cel 'leeg' te verkopen tegen minder dan de helft van de kostprijs’’, zegt de teler. "Het was dit, of alles storten en afvoerkosten betalen. Persoonlijk heeft het heel veel positieve energie gegeven door de gesprekken met mensen die bij ons rozen kwamen kopen, en later ook door veel positieve reacties op de houdbaarheid van onze rozen.’’


Tuinplanten + 16.8%


NOW

Het rozen bedrijf heeft geen werknemers hoeven te ontslaan dankzij de tijdelijke noodmaatregel overbrugging werkbehoud (NOW). Deze regeling houdt in dat bij een verwacht omzetverlies van ten minste twintig procent gedurende drie maanden negentig procent van de loonkosten wordt vergoed. Bij een lagere terugval van de omzet, geldt ook een lagere tegemoetkoming: 100 procent omzetdaling is 90 procent tegemoetkoming; 50 procent omzetdaling is 45 procent tegemoetkoming. Werkgevers betalen het loon aan betrokken werknemers 100 procent door.


Groeitempo

Het rozenbedrijf heeft in maart meteen pogingen gedaan om minder rozen te leveren door het groeitempo van de planten te vertragen. In het tweede kwartaal kwam de verbetering. De rozenkweker verwacht dat de schade over het hele jaar genomen meevalt. "De prijsvorming is momenteel goed’’, zegt de kweker. "Wij hebben gelukkig de kans gekregen veel van de gemiste omzet goed te maken.’’


Taboe


Het valt op dat de sector niet gemakkelijk praat over de corona-crisis. Een chrysantenkweker wil gevraagd naar het omzetverlies niet meer kwijt dan: "Het valt mee’’. Daarna wimpelt hij een verzoek om een interview af.

Een andere chrysantenkweker heeft een deel van zijn niet verkochte planten op zijn bedrijf moeten versnipperen. Hij koos ervoor om zijn aanplant met een kwart te verminderen. Na inzage van de tekst van het interview bedacht hij zich en wilde geen publicatie meer.

Afbeelding