Afbeelding
Foto:

Gemiddeld mogen we niet mopperen

Crisis n De coronacrisis heeft in de sierteeltsector flink om zich heengeslagen. Marktherstel heeft inmiddels ingezet mede dankzij de grote flexibiliteit die de sector zo uniek maakt. Martien Borst, troschrysanten kweker en sinds 2007 voorzitter van de Royal FloraHolland productcommissie (FPC) Chrysant, vertelt hoe het ervoor staat met chrysant, de nummer twee in de top tien snijbloemen.

“Tijdens de coronacrisis hebben alle chrysantenkwekers hun eigen keuzes gemaakt” stelt Borst. “Door iedereen is wel iets minder geplant en sommigen zijn zelfs een periode van de markt geweest. Best grote verschillen zijn er bij het marktherstel tussen de groepen Santini, Pluis en Tros. Vooral in de eerste twee coronamaanden is door het merendeel van de kwekers veel geld verloren. Daarna volgde een redelijk tot goede Moederdagperiode. De maanden juni en juli zijn voor degenen die in productie zijn gebleven erg goed geweest. Gemiddeld mogen we denk ik niet mopperen.”

Stabiel

“Het areaal Nederlandse chrysantenteelt is met zo’n 600 hectare stabiel” zegt Borst, die ook de komende jaren weinig groei of krimp verwacht. “Er zijn partijen met ambities in Kenia, maar tegelijkertijd bereiken ons signalen dat in andere Afrikaanse landen productie zal afvallen. Ook heeft chrysantenteelt een wat langere gebruiksaanwijzing dan veel andere producten. Niet direct een teelt die je even snel oppakt. Bovendien worden al vele jaren op beperkte schaal chrysanten gekweekt in Oost Afrika. Als het echt allemaal zo makkelijk zou gaan, hadden veel eerder al verschuivingen plaatsgevonden zoals bij sommige andere producten.”

Mijlenver

Op duurzaamheidsgebied zijn enorme stappen gemaakt. “Bij de inzet van biologische bestrijders lopen Nederlandse chrysantentelers zelfs mijlenver voor op de collega’s van buiten Europa. Ook bestuurlijk is tijdens de coronaperiode niet achterovergeleund. De FPC kwam effectief veelvuldig online bijeen. Hiervan hebben we dat, wanneer het moet, we binnen 24 uur een bijeenkomst kunnen houden. Ook is door Royal FloraHolland de FPC tijdens coronacrisis veel meer ingezet om met de leden en achterban te overleggen over te nemen maatregelen en mogelijkheden. Tegelijkertijd is er binnen de coöperatie achter de schermen doorgewerkt aan de nieuwe FPC structuur. Na vaststelling wordt deze verder uitgerold binnen de eerste productgroepen. Daaronder verwacht ik ook chrysant.”
Het implementeren van Floriday op je bedrijf is geen keuze. Royal FloraHolland wordt door wet- en regelgeving gedwongen dit gebruik bij haar leden op te leggen. Iedere kweker die aanvoert, moet zich hierop voorbereiden, ook de chrysantenkwekers. Beurzen laten helaas nog even op zich wachten. Aalsmeer TradeFair is al afgelast evenals IFTF. Als chrysantenvak hebben we met Chryson als collectief een heel effectieve promotieclub. Wel hebben we aan het begin van de coronacrisis vanwege de grote vraaguitval besloten enkele activiteiten terug te schroeven. De inning voor promotieactiviteiten is een half jaar opgeschort.” Borst mikt met de productdag op begin januari. 'Simpelweg omdat we de hoop hebben dan weer op een normale manier samen te kunnen komen.”

Martien Borst in zijn rijk met chrysanten gevulde kas.