50% doordraai bloemen

vervolg van voorpagina corona-virus

doordraai n Maandagochtend 16 maart is bijna 50 procent van de bloemen en meer dan 30 procent van de planten op de veiling doorgedraaid.

Dit terwijl de aanvoer al 25 procent lager was dan normaal. Historische aantallen die aangeven welke impact het corona-virus heeft op de Nederlandse sierteelt.
Als noodmaatregel roept Royal FloraHolland kwekers op om tijdelijk minder bloemen en planten aan te voeren. Bovendien mag geen A2 en B-kwaliteit meer aangeleverd worden van bloemen én planten. Daarnaast worden producten niet meer overgeveild.
De coöperatie betreurt het voor kwekers dat deze noodmaatregel momenteel moet worden doorgevoerd. De komende dagen zal per dag worden beoordeeld welke maatregelen noodzakelijk zijn ten aanzien van de aanvoer en dit via haar reguliere communicatiekanalen bekend maken.
Royal FloraHolland pleit ervoor om de export van sierteelt zo lang als mogelijk is in stand te houden. De sector drijft op de export van bloemen en planten. Die bedraagt 6,2 miljard op een totaal omzet van 7 miljard euro. Als de export wegvalt, betekent dat als steun uitblijft, het einde voor heel veel sierteeltbedrijven, aldus RFH.
Royal FloraHolland laat weten alles op alles te zetten om kwekers en handelsbedrijven te ondersteunen, maar de sector zelf heeft niet de middelen om deze crisis het hoofd te bieden.