Afbeelding
Foto: Studio Pothoff

“Kennis delen maakt ons sterker”

Club n Een groep bedrijven rondom de tuinbouw / de Club van 100 /maakt zich samen sterk voor toegepast fundamenteel en strategisch onderzoek bij Wageningen UR Glastuinbouw. Wie zijn ze en waarom doen zij mee? In deze editie: Eurofins Agro (Business Unit Horticulture)

Door Esdor van Elten

Ruim twee jaar geleden werd de Business Unit Horticulture van Eurofins Agro lid van de Club van 100. Inmiddels heeft het bedrijf voor de tweede periode bijgetekend. “Het lidmaatschap levert ons kennis en nieuwe contacten op”, stelt Business Unit manager Theo Aanhane. “We willen de komende periode zelfs nog actiever worden in de club.”

Uitgangspunten checken

“Toen wij twee jaar geleden lid werden was de Business Unit Horticulture van Eurofins Agro nog relatief onbekend”, vertelt Aanhane. “Voor ons was deze stap belangrijk om te tonen dat we de glastuinbouw serieus nemen. Daarnaast wilden we graag ons netwerk uitbreiden.” Natuurlijk was en is Eurofins Agro ook op zoek naar kennis. Het bedrijf biedt analyses aan op allerlei gebied, waaronder de glastuinbouw.
“Dat doen we als voormalig onderdeel van BLGG al meer dan 90 jaar”, legt Aanhane uit. “Onze glastuinbouwanalyses richten zich voor ca. 70% op bemestingsonderzoek, ca. 20% op de kwaliteit van substraten en 10% op plantgezondheid. Een van de projecten waarin Eurofins Agro actief heeft deelgenomen, is het onderzoek naar de Bemestingsadvies Basis. Dit model is inmiddels ruim 30 jaar geleden ontwikkeld. Maar was dit model nog wel valide, gezien de veranderingen die in de glastuinbouw. Van volle grond ging men naar substraat en er kwamen nieuwe technieken bij zoals geavanceerde belichting. Wij wilden weten of de uitgangspunten waarop onze analyses zijn gebaseerd nog wel klopten. De enigszins verrassende uitkomst was dat de uitgangspunten voor een optimale bemesting in basis nog steeds niet achterhaald zijn. Een plant op steenwol heeft dezelfde bemestingsbehoefte als in de volle grond. Het verschil zit hem in de groeisnelheid en hogere productie. Dit vraagt om hogere bemestingsniveaus, niet persé om andere verhoudingen tussen de nutriënten.” Als kennisintensief bedrijf doet Eurofins Agro natuurlijk ook veel eigen onderzoek. “De samenwerking met de WUR zorgt ervoor dat er meer mogelijkheden zijn om diepgaander onderzoek te doen. We zijn erg geïnteresseerd in het onderzoek naar weerbaarheid van planten in relatie tot het wortelmilieu. Dergelijk onderzoek kunnen wij zelf maar zeer beperkt uitvoeren. Samenwerking met de Club van 100 biedt ons dus verbreding en verdieping van onze onderzoeksmogelijkheden.”

Onderzoek voor de toekomst

Eurofins Agro wil de komende jaren actiever participeren in de Club van 100. “Onze Business Unit Horticulture staat inmiddels als een huis. We zijn voortdurend op zoek naar kennis en we hebben ook veel te bieden. We willen echt van toegevoegde waarde zijn bij het aanbrengen van nieuwe projecten en het beoordelen daarvan. We zijn ook bereid om (een deel van) onze kennis en data te delen. We willen onze bijdrage in de werkgroepen waarin wij nu zitten continueren. En wat onderzoek betreft, blijven we ons de komende tijd onder andere richten op bodem- en substraatbiologie in relatie tot plantgezondheid. Dat is heel relevant onderzoek, want daar weten we eigenlijk nog maar weinig van. Op dat gebied is er nog een wereld te winnen.”
Dit komt terug in het project Daglichtloos Telen. Een ontwikkeling waarvan we verwachten dat die steeds belangrijker zal worden. Daarnaast zijn we ook erg geïnteresseerd in de gevolgen van emissieloos telen. Het monitoren van de kwaliteit van de waterhuishouding. Onze klanten worden daar, door hún klanten of door wetgeving, steeds meer mee geconfronteerd. We doen ook veel onderzoek voor keurmerken.

Afbeelding