Paul Deckers, hoofdarrangeur en floraal vormgever.                                          (tekst Walter Landesbergen)
Paul Deckers, hoofdarrangeur en floraal vormgever. (tekst Walter Landesbergen) Foto: paul deckers

Paul Deckers redt florale Hollandpromo in Rome

n Maar corona-virus haalt streep door pausbloemen 2020

corona n ‘De Hollanders komen er weer aan, het wordt weer Pasen’, zeggen de Romeinen...Sinds 1985 vormt de paasviering op het Sint Pietersplein een prachtig decor voor bloemen en planten van Nederlandse kwekers en handelaren.

Tijdens het uitspreken van het Urbi et Orbi door Paus Franciscus ervaren 1 miljard kijkers over de hele wereld de pracht en kracht van bloemen en planten. Op deze eerste Paasdag spreekt de Paus traditiegetrouw zijn dankwoord uit voor de bloemen uit Nederland.


Niet passend

Het is Holland promotie waar we trots op kunnen zijn. Een blijvende traditie, dachten velen. Maar in het voorjaar en zomer van 2019 haakten de sponsors een voor een af.
Eerst Royal FloraHolland, daarna het Bloembureau Holland en daarna iBulb. De reden? Vanuit strategisch oogpunt werd dergelijke promotie niet langer passend gevonden bij de positionering van de instituten en kwekers.
Pauselijk hoofdarrangeur en floraal vormgever Paul Deckers zag zijn begroting volledig verdampen. Om het podium voor Nederland en haar sierteelt te behouden ging op hij colportagetocht langs kwekers, veredelaars en niet branche gerelateerde promotie-instituten. Op welke deur heeft hij niet geklopt?


Witte rook

Zijn de voorbereiding van de paasviering zonder financiële zorgen al omvangrijk en maanden van voorbereiding vergend, in 2019 stond Deckers voor een monsterklus.
Zijn uitspreken van de garantie dat de paasviering 2020 hoe dan ook doorgang zou vinden, leek eerder overmoedig dan realilistisch.
Maar een aantal weken geleden was daar de witte rook. Deckers had niet gebluft. Deckers, sinds 1988 betrokken bij de metamorfose van het Sint Pietersplein in een Hollands bloemenschilderij, had de financiering rond. En niet alleen voor 2020 maar ook voor de twee jaren daarna.


Anthurium

Voor 2020, zijn 35e editie, werd de anthurium uitgekozen als hoofdbloem. Een bloem met kracht en uitstraling. “Ik kies altijd voor bloemen die dicht bij mij staan. Daarnaast staat de witte anthurium met de hartvorm voor vrede en rust. Deze krachtige, stevige en pure bloem zal straks schitteren op het Sint-Pietersplein”, aldus Deckers, bij de aankondiging van de hoofdbloem. Het kwekers collectief Anthurium-Info zag in de deelname een uitgelezen kans om een miljard mensen wereldwijd de bloem te laten zien. Alles op tijd in kannen en kruiken, zo scheen het.

Totdat het Corona-virus ook een streep haalde door een bloemrijke paasviering.
Wat een nieuw begin had moeten zijn eindigde met een kort persbericht van Deckers: “De ontwikkelingen omtrent Corona-virus in Italië zijn zeer ernstig. In overleg met alle betrokkenen van het project #bloemenvoordepaus is besloten dit jaar de bloemversiering op het Sint Pietersplein met Pasen niet door te laten gaan. Gezien het gezondheidsrisico dat een bezoek aan Italië met zich meebrengt is dit de enige juiste beslissing.”
De landelijke mediabelangstelling voor dit besluit was enorm; wat nog eens de importantie van het pausbloemen-project benadrukt.

Om de Nederlandse sierteelt weer te zien stralen in Rome moeten we geduld hebben tot 4 april 2021.