Begonia's in vele kleuren.
Begonia's in vele kleuren. Foto:

1 miljoen begonia’s voor een Brussels Bloementapijt

Tapijt n Elke twee jaar wordt de Grote Markt in Brussel met een bloementapijt van begonia’s bedekt. Dit jaar van 13 tot en met 16 augustus. Het tapijt met een afmeting van 77x24m wordt samengesteld door 120 vrijwilligers die bijna 1 miljoen begonia’s planten voor het Brussels Bloementapijt.

Er worden meer bloementapijten gelegd, alleen het Brussels Bloementapijt mag zich het grootste bloementapijt noemen. De eerste kleine bloementapijten dateren van 1952, het eerste Brussels Bloementapijt uit 1971. Dit dankt zijn ontstaan aan de schepenen van de Stad Brussel die in 1970 zodanig onder de indruk waren het bloementapijt op de Grote Markt van Oudenaarde dat zij besloten hetzelfde te doen in Brussel. Dit resulteerde op 15 augustus 1971 in het eerste Brusselse Bloementapijt, een kleurrijke presentatie met decoratieve arabesken. Sindsdien is het bloementapijt een toeristische attractie en terugkerende traditie.

Tweejaarlijks meesterwerk

Elk Brussels Bloementapijt krijgt een thema mee. In 2018 was dat Mexico. In het tapijt waren 1.680 m2 begonia’s, dahlia’s, gras en boomschors verwerkt. Ook dit jaar wordt het Brussels Bloementapijt weer spectaculair. Het schitterende Stadhuis zorgt voor een prachtig gotisch decor en vanaf het balkon is het uitzicht fenomenaal. Voor elke editie wordt er ook een muzikaal thema geselecteerd. Elke avond vindt er een concert plaats op de Grote Markt, vergezeld van een fantastisch licht- en geluidspektakel dat het Brussels Bloementapijt nog meer cachet zal geven. Wat het thema deze keer zal zijn wordt nog bekend gemaakt.

Enorme bloemenpuzzel

De bedenker van de bloementapijten was de Belgische tuinarchitect Etienne Stautemas. In vergelijking met het Brussels Bloementapijt waren het toen nog maar kleedjes. Vervolgens ontwikkelde het team van Etienne Stautemas en designer Mark Schautteet zich als specialist op het gebied van het creëren van reusachtige bloementapijten. Dat op de Grote Markt in Brussel is echter uniek. Elke twee jaar zet een comité van professionals de schouders onder het project, waarbij voor elke editie een ander thema wordt gekozen. Op basis van het ontwerp worden de kleurencombinaties geselecteerd en het aantal benodigde begonia’s berekend. Het ontwerp wordt overgebracht op een tekening met microgeperforeerde folie. Enkele dagen voor de feestelijke opening van het Brussels Bloementapijt wordt dit uitgespreid op de kasseien van de Grote Markt, waarna zo’n 120 vrijwillige tuiniers zich toeleggen op de enorme bloemenpuzzel.

Begoniaproducent

Het Brussels Bloementapijt dankt zijn schoonheid en frisheid aan de robuuste knolbegonia, Begonia Tuberosa Grandiflora. Deze komt oorspronkelijk van de Antillen en is bestand tegen alle weersomstandigheden: zon, wind, regen en kou. Het kleurenpalet is breed en reikt van heldere kleuren tot delicate pasteltinten. België is de belangrijkste begoniaproducent ter wereld. Elk jaar worden er 35 miljoen bollen gekweekt, sinds 1860 vrijwel uitsluitend in de streek rond Gent. Van de totale productie wordt zo’n 80% geëxporteerd, in hoofdzaak naar Nederland, Amerika, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Het tweejaarlijkse Brussels Bloementapijt wordt gezien als een geweldige promotie voor dit kleurrijke product.

Het bloemtapijt op de Grote Markt.