Willem Rolvink tussen de begonia's.
Willem Rolvink tussen de begonia's. Foto: Wilma van Velzen

Begonia fantastisch met groene planten

Bloeiend n Steeds vaker worden groene kamerplanten gecombineerd met bloeiende kamerplanten. Een ontwikkeling die wordt toegejuicht, want hiervoor is immers ook een prachtige rol weggelegd voor de rijkbloeiende Begonia.

DOOR WILMA VAN VELZEN

“Ik geef de handel daarom graag de tip mee hierop in te spelen met het verspreiden van foto’s van onder andere Begonia met groene kamerplanten als inspiratie voor hun klanten” zegt Willem Rolvink, productmanager Planten bij Royal FloraHolland. “Hier ligt echt een leuke kans. Waterdrinker liep hiermee bijvoorbeeld het afgelopen jaar al op vooruit, toen Begonia in april woonplant van de maand was, en maakte indruk met een mooie gecombineerde en inspiratievolle opstelling in hun Green Trade Centre.”

Eindeloos variëren

De rijke bloei van de Begonia en het brede scala aan kleuren waarin deze verkrijgbaar is spreekt Rolvink overigens ook persoonlijk aan. “Het is een prachtig product en mooi dat de thuis gecreëerde ‘urban jungles’ steeds vaker bloeiende kamerplanten bevat. Begonia is hier bij uitstek geschikt voor. Het product is in veel potmaten en kleuren beschikbaar zodat de consument eindeloos kan variëren. Binnen de productgroep Begonia zijn de kleuren rood en roze het grootst, maar ook oranje en geel doen het goed. Deze kleuren zijn er in meerdere schakeringen, wat de mogelijkheden om Begonia te combineren met andere producten of met de styling in huis vergroot.”

Stijgende lijn

“Het Begoniaseizoen start eigenlijk vanaf periode 2. Het afgelopen jaar lag het hoogtepunt tussen periode 3 en 7. De feestdagen waren goed verspreid en dit was gunstig voor de handel. Na periode 9 lopen de aantallen terug. De groeit Begonia in populariteit. In 2019 was er meer productie en waren de verkopen redelijk. Hoewel het begin van het seizoen moeizaam verliep, werd dit later in het jaar weer rechtgetrokken. En die stijgende lijn zet voort. Kijken we naar de afzetontwikkelingen dan wordt iets meer dan 35% stuks Begonia verhandeld via de klok. Dit is in verhouding met de andere bloeiende kamerplanten. Het merendeel van de Begonia’s vindt echter zijn weg via het groothandels/bloemisten kanaal. Duitsland is nog steeds het grootste afzetland. Dit komt overeen met de traditionele afzet van Royal FloraHolland.”

Minder licht

“Flinke stappen zijn er gemaakt op het gebied van duurzaamheid” vervolgt Rolvink. “Inmiddels voldoet ruim 90% van de omzet aan de eisen van het Floriculture Sustainability Initiative (FSI). De score MPS-registraties ligt voor Begonia zelfs op 100%. Ontwikkelingen in de veredeling zijn er ook. Normaal gesproken heeft Begonia veel licht nodig, maar inmiddels zijn er speciale soorten veredeld die minder licht nodig hebben en daardoor meer geschikt zijn voor het najaar en de winter.” Ook op ander gebied voorziet Rolvink een positieve toekomst voor Begonia.

Verkoopkansen

“Doordat exporteurs KOA-nummers vrijgeven aan Oost-Europese kopers, zorgt deze techniek ervoor dat de handel makkelijker die kant op gaat. Via onze KOA-analyses merken wij eveneens dat in Oost-Europese landen Begonia wordt gekocht. Deze trend is daarmee in lijn met de trend dat er verhoudingsgewijs veel op Begonia wordt ‘gegoogled’. Opvallend is dat wanneer gezocht wordt op googletrends de Begonia in verhouding meer ‘gegoogled’ wordt in de Oost-Europese landen. Met de opkomende economie in deze landen liggen hier goede verkoopkansen voor de Begonia.”

Vrolijke voorjaarskleuren.