Afbeelding
Foto: RFH

Corona raakt sierteelt ongekend hard

corona n De Nederlandse sierteeltsector wordt ongekend hard getroffen door de corona-crisis.

RFH CEO Steven van Schilfgaarde stelt dat zonder noodkredieten van overheid en banken veel bedrijven binnen enkele weken failliet gaan.
Door het wegvallen van vraag is er op de veilingen van Royal FloraHolland niet alleen sprake van zeer lage prijzen, maar ook van buitensporige doordraai van kwalitatief hoogwaardige producten. In de historie van de meer dan 100-jarige coƶperatie is dit in deze omvang nog nooit gebeurd.

Van Schilfgaarde: "De marktsituatie is dramatisch. Afgelopen twee weken lagen de prijzen tot 50 procent lager dan normaal. Afgelopen vrijdag is twintig procent van de aanvoer vernietigd, omdat er geen kopers voor waren. De verwachtingen voor komende weken zijn nog slechter. Dit is normaal gesproken de piekperiode voor de sierteelt in de aanloop naar Moederdag in verschillende landen. De gebruikelijke omzet in deze periode is 150 tot 200 miljoen per week.
Deze crisis komt op het slechtst denkbare moment. Over minder dan twee weken valt de energierekening op de mat bij kwekers. Ze komen dan acuut in de betalingsproblemen. Zonder financiƫle ondersteuning vallen kerngezonde bedrijven straks bij bosjes om."


Lees verder op pagina 3