Duizenden mensen genoten van de kleurenpracht.
Duizenden mensen genoten van de kleurenpracht. Foto:

Carnaval thema van succesvolle Lenteflora

n Met carnaval kun je nog even los gaan

Vrolijk n De drukbezochte Lenteflora en huisbroeitentoonstelling was volledig in carnavaleske sferen gestoken. Diaken Bertijn Prins van het pastorale team Sint Maarten uit de Bollenstreek zorgde vrijdagavond 21 februari voor een kleurrijke opening. Als zoon van een bollenexporteur en met een tuinbouwopleiding op zak toonde de diaken zich als de perfecte openaar. Op humoristische wijze vertelde hij hoe het Lenteflora thema ‘Carnaval, polonaise de lente in’ alles te maken heeft met het Katholieke geloof.

“Een half uur geleden liep ik nog mee in de polonaise bij het carnavalsfeest in Noordwijkerhout. Carnaval is de laatste keer dat je nog even los kunt gaan voordat de vastenperiode van 40 dagen bezinning aanbreekt. Ik noem dit wel de Christelijke Ramadan. Dat snapt iedereen en ook dat je dan in plaats van minder eten net zo goed wat minder kan netflixen of gamen.”

Fingerspitzengefühl

Dat het bollenvak en de kerk met elkaar verweven zijn toonde diaken Prins nog aan met voorbeelden van bollen met een christelijke naam. Kerkelijk jaarrond wist hij er heel wat te benoemen, waarna hij als openingshandeling de deur ontsloot om de in boerenkiel gestoken jeugd van de lokale muziekvereniging Da Capo toegang te geven tot de Lenteflora. Voorafgaand werden de prijzen uitgereikt van de huisbroei, bollen op glas, scholenbroei en vrije inzendingen. Lentefloravoorzitter Ronald van Loon liet weten dat het zogeheten fingerspitzengefühl deze keer hard nodig was geweest voor het verkrijgen van optimaal huisbroeiresultaat. Zo’n 85 huisbroeiers deden mee en hadden elk elf potten voorjaarsbloeiers gebroeid. Het assortiment was extra kleurrijk gekozen inclusief enkele carnaval soorten waaronder narcissen Wild Carnaval en Candy Princess en tulp Carnaval de Rio.

Armen vol bekers

Winnaars waren er in meerdere categorieën. Overall prijswinnaar Huisbroei Totaal 2020 werd Sjaak van der Ploeg. De Van Wieringenbokaal ging naar Eric Breed voor de beste pot tulpen Carnaval de Rio. Leuk was het dat Bastiaan Breed, de zoon van Eric, in de prijzen viel bij de vrije inzenders voor de Lenteflora. Eerste werd hij met een fraaie inzending bijzondere bolgewassen, tweede met zijn narcissen een vervolgens bleek zijn inzending Scilla mischtschenkoana goed voor de beste pot.

Vrije inzender

Met zijn armen vol bekers vertelde hij dat hij als vrije inzender, in tegenstelling tot de huisbroeiers, zelf zijn assortiment mocht kiezen. “Ik ben een week eerder dan de huisbroeiers gestart zodat ik wat meer met het broeitempo kon spelen. Mijn Irissen heb ik bijvoorbeeld zaterdag pas warm gezet. Het assortiment dat ik heb gebroeid mocht ik uitzoeken bij mijn werkgever Hein Meeuwissen. Voor het vierde opeenvolgende jaar val ik in de prijzen. Maar ook de huisbroei vind ik altijd erg leuk. Alleen mag je maar in één categorie meedoen, wat het best moeilijk maakt om te kiezen.”

Overall winnaar Sjaak van der Ploeg.
De familie Breed viel behoorlijk in de prijzen.