Vrijwilligers zetten zich in voor bloembollenvelden.
Vrijwilligers zetten zich in voor bloembollenvelden. Foto:

Vrijwilligers kunnen zich melden

n Vervolg campagne Enjoy the Flowers Respect our Pride

Respect n Om toeristen bewust te maken de bollenvelden met respect te betreden heb je vrijwilligers nodig. De kick-off werving vrijwilligers vond 19 februari plaats in Kookstudio de Tulphoeve in Voorhout.

“Het toeristenseizoen staat weer voor de deur en dat betekent een drukte van belang in de Duin- en Bollenstreek” zei Esther den Hertog, die vanuit Flower Science bij het project betrokken is. “Geïnspireerd door de kleurrijke plaatjes die via Instagram de hele wereld overgaan willen bezoekers ook zo’n fantastische selfie maken. En daar wringt hem de schoen. Want de bollenvelden zijn niet aangelegd voor de toerist, maar voor de productie van bollen. Het is privé terrein waar een economisch waardevol product op wordt geteeld.”

Initiatief

Met vrijwilligers worden de bezoekers bij de velden opgevangen en krijgen zij uitleg over de teelt, hoe zij de mooiste foto kunnen maken of waar zij wél (tegen betaling) velden kunnen betreden. Het idee ontstond tijdens het Flower Science Café van 21 februari vorig jaar. Een kleine projectgroep ging aan de slag met het beter begeleiden van toeristen tijdens een bezoek aan de streek. Het initiatief voor dit overleg kwam van Sindy van Leeuwen (gemeente Noordwijk). Samen met Sandra Balk (Creatizz), Nicole van Lieshout (Noordwijk Marketing) en Simon Pennings (WAM Pennings) zijn de eerste ideeën uitgewerkt. Ook de KAVB sloot aan. Voor dit jaar is de projectgroep opnieuw uitgebreid en zorgt de Economic Board Greenport Duin- en Bollenstreek voor een financiële bijdrage. Marit Hogervorst (HL Hogervorst) onderhoudt de contacten met de kwekers en Peter Lindaard (FBT Tuinbouw) neemt dit jaar de coördinatie op zich van de vrijwilligers. “Tevens zorgen we voor een stukje herkenbaarheid van de campagne, onder andere met banieren en spandoeken. In principe zijn we qua organisatie alleen actief in de Duin- en Bollenstreek, maar kan ons initiatief worden geadopteerd. Overigens hebben we vorig jaar wel banieren uitgedeeld in Zeeland en Flevoland, want ook daar betreden toeristen de bollenvelden.”

Aanmelden

Op diverse locaties zijn in de drukste weekenden van april enthousiaste vrijwilligers nodig die de bezoekers op de bollenvelden opvangen. Daar is het campagneteam naar op zoek. “De belangrijkste eis? De vrijwilligers moeten het leuk vinden om met toeristen te praten én op bijzondere plekken in de streek op de velden te staan. Een vreemde taal spreken is handig en wat kennis van de bollenteelt is handig. Van vrijwilligers wordt verwacht dat zij minimaal één dagdeel beschikbaar zijn. De vrijwilligers staan altijd in paren van twee, dus waarom niet met z’n tweeën tegelijk aanmelden. Opvallende hesjes worden verstrekt, er is een startbijeenkomst en vrijwilligers kunnen rekenen op een bedankje. Aanmelden kan via peter@flowerscience.nl of https://www.flowerscience.nl/event/enjoy-the-flowers-respect-our-pride “

Esther den Hertog(li) is betrokken vanuit Flower Science.