Cao Glastuinbouw stopt

Weg n De onderhandelingen om te komen tot een nieuwe Cao Glastuinbouw zijn vastgelopen. Partijen hebben besloten het overleg te staken en ieder hun eigen weg te gaan.

Werkgeversorganisaties zijn teleurgesteld. Een loonbod van 4,5% over 18 maanden bleek niet voldoende te zijn. Er was vanuit de hoofdbesturen van FNV en CNV Vakmensen namelijk onvoldoende bereidheid de gevolgen van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (verder WAB) voor seizoensarbeid op te vangen. De werkgeversorganisaties informeren hun leden over de consequenties en alternatieven. “De inzet van de werkgeversorganisaties betrokken bij de Cao Glastuinbouw was heel nadrukkelijk om tot een Cao te komen”, aldus Ilse Lensink, namens de werkgevers. Geen of beperkte medewerking op de WAB maakt dat het proces is afgebroken. “We starten op korte termijn richting onze leden een goede voorlichting.” Wel adviseren de werkgeversorganisaties nu al om de Cao onverkort te blijven toepassen op lopende dienstverbanden.

Andere regels

Bij de start van het onderhandelingsproces was al duidelijk dat de WAB van grote invloed zou zijn op het verloop van dit onderhandelingsproces. De wet beoogt om, door het inbouwen van financiële prikkels, meer mensen van een dienstverband voor bepaalde tijd naar een dienstverband van onbepaalde tijd te krijgen.