Afbeelding
Foto:

Jan de Groot 1944- 2020

Bloemenverkoper met humor

Humor n ,,Mocht er iets met mij gebeuren op de markt, leg me maar aan de kant, zorg eerst dat je de bloemen verkoopt”, zei hij tegen familieleden. ‘Ome Jan’, blauwe stofjas, sigaartje in de mond, stamt uit een bloemenfamilie.

Zijn vader was bloembollenkweker in De Zilk in de Bollenstreek. In 1958 ging hij van school, 14 jaar jong, met het M&A diploma op zak: Mulo niet Afgemaakt. Vanaf toen fietste hij vier avonden in de week naar Rijnsburg om zijn diploma marktkoopman te behalen.

Gouden tijden

Op zijn achttiende was Jan al eigen baas. In 1962 kreeg hij een plek op ’t Havik toegewezen. Gouden tijden. Hij verkocht zo zestig emmers chrysanten op een vrijdag en was ho?everancier van Paleis Soestdijk. Bij de kroning van Beatrix in 1980 loodsten politieauto’s Jan in zijn volle vrachtwagen met bloemen door de menigte naar het Paleis op de Dam, terwijl de stad gebukt ging onder de kroningsrellen.

Jan werkte keihard, bouwde zijn imperium uit en stond op vele markten. Hij verkocht zijn handel ’s vrijdags op twee markten kwam 23.00 uur thuis, at een balletje gehakt, dook zijn bed in en was er om vijf uur weer af en reisde naar markten in Naarden en Woudenberg. In Amersfoort verkocht hij zijn handel meer dan vijftig jaar.

Onuitwisbaar

De marktkoopman is niet meer, na het vechten heeft hij de strijd verloren. Hij is in januari op 76 jarige leeftijd overleden, omringt door allen die hem dierbaar waren. De afscheidsviering is gehouden in de Heilig Hartkerk in De Zilk. Jan de Groot laat een onuitwisbare afdruk achter. Bij zijn vele klanten die hij jarenlang met een glimlach van de mooiste bloemen voorzag en vooral bij zijn kinderen en kleinkinderen.