Het pand van Logics.
Het pand van Logics. Foto:

Gerrit-Jan van Staalduinen van Logiqs

WUR n Eind 2014 introduceerde Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research (WUR) de 'Club van 100' . Een groep bedrijven rondom de tuinbouw die zich samen sterk maken voor toegepast fundamenteel en strategisch onderzoek bij Wageningen UR Glastuinbouw. De Bloemenkrant portretteert regelmatig één van de deelnemers. Wie zijn ze en wat hopen zij te bereiken? In deze editie: Logiqs

DOOR ESDOR VAN ELTEN

In 2019 trad Logiqs uit Maasdijk toe tot de Club van 100. Het bedrijf verhuisde twee maanden geleden naar een spiksplinternieuw pand op Honderdland 841 en is gespecialiseerd in het ontwerpen en maken van, vaak complexe, mobiele teelt en opslag systemen.

Vertical farming

"De sierteelt is onze bakermat", aldus Gert-Jan van Staalduinen, directeur en mede-eigenaar van Logiqs. "De afgelopen jaren zijn we ons echter ook gaan toeleggen op andere markten. Zo hebben we een innovatief systeem voor magazijnautomatisering ontwikkeld en hebben we ook systemen geleverd aan cannabiskwekers in Amerika en Canada. De komende jaren zien wij voor ons bedrijf grote mogelijkheden op het gebied van vertical farming. De ervaring die wij in de afgelopen 40 jaar hebben opgedaan in onze verschillende werkterreinen komen hier eigenlijk in samen. Verticale landbouw is een vorm van landbouw waarbij gebruik wordt gemaakt van gestapelde kweeklagen boven elkaar. Naast de grote ruimtewinst zijn andere belangrijke voordelen van deze vorm van kweken het feit dat het bijna overal kan: in een hal, flat, midden in de stad of op het platteland, en dat je, als je het goed doet, er minder water en geen gewasbescherming nodig is. "De sleutel zit 'm in het optimaal beheersen van het klimaat", aldus Van Staalduinen. "En dan met name temperatuur, luchtvochtigheid, luchtbeweging en uiteraard licht." Van Staalduinen denkt dat VF wel eens heel belangrijk kunnen gaan worden: Met VF kun je hele andere planten gaan ontwikkelen, sneller groeiend, met meer weerstand. Daarom denk ik dat vooral veredelaars en jonge plantenkwekers baat hebben bij investeren in VF."

Kennis opdoen

Om VF als werkterrein toe te voegen vroeg voor Logiqs wel om een nieuwe strategie. "Tot dusver zijn we vooral reactief geweest", legt Van Staalduinen uit. "We doen best veel aan Research and Development, maar dat deden we toch vooral in de lopende projecten zelf. Zo worden nieuwe zaken ontwikkeld. We verkopen vaak dat wat er eerst nog niet was. Daar zijn we ook goed in. Maar bij VF moet je echt veel verder vooruit denken. En dat betekent dat we meer kennis nodig hebben, en dan met name plantkennis. We moeten weten wat er in de kern van zo'n plant gebeurt, want planten groeien pas optimaal, als alles klopt. Dat is de belangrijkste reden voor ons geweest om toe te treden tot de Club van 100. We willen meer weten, en we willen graag meebeslissen welke onderzoeken er gedaan gaan worden. Logiqs is in twee verschillende werkgroepen vertegenwoordigd. Het deel van de 'contributie' die het bedrijf aan eigen onderzoek mag besteden steekt Logiqs nu in onderzoek naar betere voeding voor slaplanten.

Gert- Jan van Staalduinen van Logics.