Afbeelding
Foto:

Lenteflora maakt zich op in carnavalsfeer

LISSE n De jaarlijkse Lenteflora en huisbroeitentoonstelling maakt zich op voor wederom een kleurrijke voorjaarsbloemenshow. Deze keer geheel in carnavalsfeer, want het thema luidt Carnaval polonaise in het voorjaar.

DOOR WILMA VAN VELZEN

De voorbereidingen voor de aankomende Lenteflora zijn al in volle gang. Zo hebben bestuursleden Pascale Meeuwissen en Monique de Lardanoye afgelopen week maar liefst vijfhonderd potjes Jetfire narcissen uitgedeeld aan alle groep 5 leerlingen van de basisscholen in Lisse en Lisserbroek. Naast de huisbroei en vrije inzendingen is de scholenbroei eveneens een geliefd onderdeel van de jaarlijkse Lenteflora. Vol enthousiasme binden de basisscholieren de strijd aan met elkaar om tijdens de Lenteflora voor de dag te komen met de mooiste collages waarop hun broeiresultaten kleurrijk zijn vastgelegd. Want welke school wint dit jaar de wisselbeker.

Huislijke omstandigheden

De huisbroeiers, zo'n tachtig in totaal, hebben zaterdagmorgen 25 januari hun bollenschalen mogen ophalen. Voor elke huisbroeier hadden de Lenteflora bestuursleden een portie klaargezet van elk elf potten tulpen, hyacinten, narcissen en bijgoed. De bollen mogen uitsluitend onder huislijke omstandigheden worden gebroeid. Verhalen over bollenschalen in de koelkast naast de kaas, onder de zonnebank of föhn om de broei te beïnvloeden zijn dan ook niet vreemd. "Met name de laatste week komt het erop aan" zegt een deelnemer. "Dan ren je met je potten huis en tuin door voor het vinden van de meest optimale broeiplekjes van dat moment. Alles wordt uit de kast gehaald voor de mooiste broeiresultaten."

Hobaho

De huisbroeibollen zijn traditiegetrouw in oktober door de Lenteflora bestuursleden geplant. De locatie was volgens voorzitter Ronald van Loon deze keer wel even spannend. "De Lisser bollenkweker Jan Heemskerk, waar we altijd terecht konden, heeft het afgelopen jaar zijn bedrijf beëindigd. Nu zou ook de nieuwe eigenaar ons wel een stukje grond beschikbaar hebben gesteld, ware het niet dat dit onder water was gezet voor een duurzame manier van aaltjes bestrijding. Toen Arjan van der Lans, de bedrijfsleider van het Testcentrum voor Siergewassen van Hobaho hiervan hoorde, liet deze spontaan weten naast de loods nog wel een plekje te hebben voor de huisbroeibollen."

Uitdaging

Omdat er altijd wel wat uitval is plant het Lenteflora bestuur standaard meer porties bollen dan dat er deelnemers zijn, ruim tachtig in totaal. Een portie bollen bestaat uit elf potten tulpen, narcissen, hyacinten en bijzondere bolgewassen. In totaal bijna 900 potten bollen. "Voor het afhalen van de huisbroei hebben we de potten naar onze vaste afhaallocatie gebracht, bij VOF P. van Dijk & Zonen. Ondanks de zachte winter zagen de bollen er goed uit, alleen het bijgoed stond nagenoeg in bloei. Dat wordt dus nog een uitdaging voor de huisbroeiers."

Carnaval

Het thema van de komende Lenteflora is Carnaval: polonaise de lente in! Van Loon: "Hierop hebben we met de keuze van de bollen voor de huisbroei een beetje ingespeeld. Wat te denken van de narcissen Wild Carnival en Candy Princess? Of bij de tulpen Carnaval de Rio? Deze bestaan echt, wat het extra leuk maakt. Tevens mochten we twee jonge kwekers als nieuwe vrije inzenders noteren, G. de Wit & Zn. en Maarten Duineveld. Voor inspiratie hebben we met enkele bestuursleden carnavalsverenigingen in Brabant bezocht. Wat een groots en maatschappelijk gebeuren is dat. Het heeft ons voldoende bagage gegeven om een geweldige carnavalssfeer te creëren in de aanstaande Lenteflora met huisbroeitentoonstelling. Lenteflora 2020 is van 22 t/m 24 februari bij Hobaho Lisse. Kijk voor meer informatie op www.lenteflora.nl "

Afbeelding