Afbeelding
Foto:

IPM Essen weergaloos

De 38e International Plant Fair IPM Essen kende vier succesvolle dagen. Voor de tuinbouwsector was de Messe Essen weer het neusje van de zalm, waarbij klimaatbescherming de rode draad bleek om een veelheid aan nieuwe duurzame ontwikkelingen aan op te hangen.


DOOR WILMA VAN VELZEN

Duurzame ontwikkelingen en innovaties, in de hele tuinbouwsector is men er druk mee bezig. Hierbij stond ook de Duitse minister van Landbouw en beursopenaar, Julia Klöckner, stil. "De tuinbouwsector die hier op de IPM Essen vertegenwoordigd is, vertoont een hoge mate van innovatie. Dit uit zich in duurzame oplossingen, waarmee bedrijven vragen beantwoorden over de toekomst. Bijvoorbeeld als het gaat over meer hulpbronnen of klimaatbescherming."

Recyclebare bloemenfolie

Duurzame woorden die al snel bevestigd werden tijdens een rondje beurs. De sfeer was optimaal. Een duurzame innovatie die de aandacht trok was bijvoorbeeld een 100% recyclebare bloemenfolie bij Broekhof Verpakkingen. Volgens accountmanager Patrick van der Zwaan gemaakt van afvalplastic van de veiling en eindeloos recyclebaar. "De recyclebare bloemenfolie is samen met partners ontwikkeld. Hiermee hebben we echt een stap gemaakt. Producten als deze hebben de toekomst. Overal waar je kijkt worden stappen gemaakt. Jammer is het wel dat dit allemaal losse stappen zijn. Je weet immers niet precies wat de richtlijnen zijn voor duurzame ontwikkelingen. Die ontbreken over de hele breedte."

Vraagtekens

Innovatief op creatief gebied was Takii Europe. Marketing Specialist Friederike van der Boon vertelde dat marktintroductie Digitalis Panther, een fraaie pink variant, niet bloeiend aanwezig was. "Ondanks alle moeite die Florensis hiervoor had gedaan laat de natuur zich soms niet sturen. Een oplossing vond onze standbouwer in een vitrinezuil waarvan de onderste helft bekleed werd met knalroze panterbont. In het vitrinedeel werden de planten met hun nog groene knoppen getoond met grote vraagtekens daarboven. Dit wakkerde de nieuwsgierigheid van beursbezoekers flink aan."

Junglesferen

Aanwezig waren ook veilingbedrijven Royal FloraHolland, Plantion en Veiling Rhein-Maas. Bloemenbureau Holland stelde de nieuwe bloemen- en plantencampagnes centraal. Voor veredelaars Beekenkamp, Florensis, Syngenta Flowers, Schoneveld breeding en Dümmen Orange om er maar een paar te noemen, lag de nadruk op ontmoeten met een blik op de laatste noviteiten. Waterdrinker Aalsmeer pakte uit met een enorme stand gehuld in junglesferen. En bij Retail partner Floral Trade Group en Van der Plas, werden continue kleine boeketjes gemaakt en uitgedeeld.

Fleuroselect

Fleuroselect stal de show met EuroStar winnaar Begonia MacaRouge en vroeg aandacht voor de FlowerTrials 2020, hét pot- en perkplanten event. Sakata toonde de nieuwste Lisianthus, PanAmerican Seed was kleurrijk aanwezig en Sjaak van Schie liet zien dat een klein standoppervlak ook groots kan zijn met Hydrangea.

Battles

International Grower of the Year 2020 werd Anthura omdat het zich op bijzondere wijze internationaal weet te onderscheiden. En heerlijk toeven was het in Green City, de hemel op aarde voor de bloemist. Floral Fundamentals en FDF hielden hier hun Flower Battles met toonaangevende arrangeurs. Workshops, arrangementen en nominaties boden inspiratie, terwijl Decorum en Barendse een prachtig assortiment bloemen en planten onder de aandacht brachten.


Ludiek

Barendse deed dit met een ludieke presentaties Just Heaven en Just Enjoy. Kortom, teveel om allemaal te benoemen, maar IPM Essen was weer de moeite waard!

Bijpraten en zaken doen in een kleurrijke omgeving.
Pan American Seed. Een schaal vol bloemen.
Hoe moeilijk een verlies ook kan zijn, mensen geven hier steeds meer een eigen invulling aan. Barendse toonde de mogelijkheden.
Decorum toont altijd een eigen visitekaartje.