Afbeelding
Foto:

Glazen Tulp gaat naar vijf 'echte vernieuwers'

Prijs n Vijf producten blonken uit als nieuwkomer het afgelopen jaar. De sierteelt en de vakjury van 'De Glazen Tulp' verkozen ze daarom tot winnaar van de Glazen Tulp 2020. Op 16 januari namen de bedrijven achter deze marktintroducties de prijs in ontvangst tijdens het Nieuwjaarsevent van Royal FloraHolland.

De winnaars werden door de vakjury gekozen uit een shortlist van vijf producten per categorie. In november ging daar een online stemronde aan vooraf, waarbij de sierteelt

Winnaar 1: INTENZ hydroponie

Categorie Concepten, VDE Plant

"Een concept dat met storytelling een compleet verhaal werd. De verlichting is een kunstwerk met planten in de hoofdrol." (juryrapport)

Winnaar 2: Lilium oriental-Roselily Samantha

Categorie Snijbloemen, Moerman Lilium

"Roze met een touch of white in het midden. Dubbelbloemig, geurloos en zonder meeldraden. Wat een aanwinst voor het lelieassortiment!" (juryrapport)

Winnaar 3: Phlebodium aureum-Davana

Categorie Kamerplanten groen, Raadschelders Varens

"Fantastische bladvorm, de kleur van het blad is echt vernieuwd. De verschillende potmaten zijn een enorme toevoeging." (juryrapport)

Winnaar 4: Poinsettia Euphorbia Mouse

Categorie Kamerplanten bloeiend, Selecta Klemm GmbH, kwekers Piet Kuivenhoven en Endhoven Flowering Plants BV

"Totaal iets anders! De ronde vormen van het blad zijn fantastisch. Na 35 jaar een echte vernieuwing voor de Poinsettia." (juryrapport)

Winnaar 5: Echinacea 'IFECSSSAL' SunsSeekers Salmon

Categorie tuinplanten, Van Woudenberg Tuinplanten

"De kleur is uniek, net als de grote bloemen en de kleur. De compacte groei is ook een enorm pluspunt." (juryrapport)

Succesvolle noviteiten

Wanneer is een marktintroductie echt innovatief? We vroegen het onze vakjury, die bestaat uit een brede groep van klanten van Royal FloraHolland en andere specialisten uit de sierteelt. "Een nieuw product moet vooral opvallen. Niet alleen onder de vakspecialisten, maar ook bij consumenten. Sluit het bijvoorbeeld aan bij recente woontrends of thema's als duurzaamheid en gezondheid? Een iets groener blaadje valt kenners misschien wel op, maar doet een leek weer weinig."

"Daarom is het goed dat elk jurylid vanuit zijn of haar eigen doelgroep de genomineerde producten bekijkt: van export en groothandel tot tuincentrum, supermarkt en bloemist. Sommige producten zijn wel vernieuwend, maar commercieel niet interessant genoeg."

Deze kanshebbers kwamen heel dichtbij...

Behalve de vijf winnaars van de Glazen Tulp, waren er meer gegadigden in de running voor de titel van beste marktintroductie. Op basis van de jurypunten kwamen ook deze noviteiten heel dichtbij…

Categorie Concepten2e plaats: Chamaelobivia Rockyourgarden™ Garden Cactus (F.N. Kempen)3e plaats: Terrarium by Esperit - Biotoop, een gesloten systeem (Esperit Elements)

Categorie Snijbloemen2e plaats: Hydrangea macrophylla - Royal Anastasia (Hydrangea Breeders Association B.V.). Kwekers: A. de Bruijn Vof / Mts A & W van Rossum /A.L.A. Vollering C.V.3e plaats: Alstroemeria - Alst. Flor. Mojito (Together2Grow)

Categorie Kamerplanten groen2e plaats: Alocasia overig - Alocasia Macrorhiza op stam (Mondo Verde)3e plaats: Alocasia brancifolia - Pink Passion (Van der Arend Tropical Plantcenter)

Categorie Kamerplanten bloeiend2e plaats: Schlumbergera - Cinqolore (Hofland Flowering Plants)3e plaats: Dichorisandra Pendula (Van der Arend Tropical Plantcenter)

Categorie Tuinplanten2e plaats: Celosia Autumn Purple Celosia XXL (Ammerlaan-Sosef)3e plaats: Strawberries Summer Breeze Snow (ABZ Seeds-Gourmet Strawberries)