Royal FloraHolland.
Royal FloraHolland. Erik van der Burgt / Verbeeld

Floriday software concurrent? Geen eerlijk speelveld?

Wat Royal FloraHolland een met de komst van Floriday ontstane 'andere strategische richting' noemt, is voor leveranciers van software in de sierteeltsector gewoon concurrentie van een monopolist. Het bedrijf AntEater in Den Bosch meldde klanten daarom te stoppen, na 21 jaar in de sierteelt actief te zijn geweest. "Helaas is verder investeren in onze software onder de huidige omstandigheden geen optie." De veiling zegt bij monde van woordvoerder Michel van Schie wel begrip voor dat standpunt te hebben en beseft dat haar ontwikkelstrategie gevolgen heeft voor softwareleveranciers. Ieder van hen moet een afweging maken hoe om te gaan met de nieuwe situatie. Daarin is iedere aanvoerder en koper verplicht aan Floriday gekoppeld. "We willen AntEater bedanken voor de inspanning, betrokkenheid en rol die die de onderneming de afgelopen 20 jaar heeft gespeeld voor een groot deel van onze leden en aanvoerders", zegt FloraHolland.

Geen inspraak

Voor Wout Verheij van die firma het einde ervan (per 31 december 2020) een gevolg van het streven naar een monopolie van de veiling op ook digitaal gebied. Kwekers kunnen via de zogenoemde ERP-API-koppeling wel eigen apparatuur blijven gebruiken, maar hun modules komen dan uit dat pakket. "Er is een API voor kwekersoftware, maar FloraHolland heeft daar compleet zeggenschap over", zegt Verheij. Er is naar zijn mening geen eerlijk speelveld. "De veiling beslist wat er wel en niet mogelijk is en wie er toegang heeft tot welke informatie. Softwareleveranciers hebben geen inspraak. Zo'n anderhalf jaar geleden was er een Floriday-werkgroep van FloraHolland en enkele softwareleveranciers, waaronder AntEater. In de derde vergadering werd ons heel duidelijk gemaakt dat we geen inspraak hadden. Het was eenrichtingsverkeer van FloraHolland naar de softwareleveranciers. In dezelfde vergadering werd trouwens de werkgroep opgeheven."


API

API (Application Programming Interface) is een soort digitale stekkerdoos die externe ontwikkelaars gecontroleerde toegang kan verschaffen tot Floriday. De strategie van FloraHolland is dat eerst nieuwe functionaliteit beschikbaar komt via de Floriday-webapplicatie en veel later voor de API, zegt Verheij. Ook wordt volgens hem niet alles voor de kwekers op digitaal terrein mogelijk als zij huh eigen software blijven gebruiken. "Kwekers moeten regelmatig naar de Floriday-site gaan, om daar dingen te regelen." FloraHolland zegt samen met kwekers Floriday of de Floriday-API te ontwikkelen. Verheij: "Ik deed mijn best om te achterhalen met welke kwekers dan, maar dat wil de veiling niet zeggen. Ik heb specifiek gevraagd naar de meewerkende AntEater-kwekers, maar ook die kreeg ik niet. Ik denk dat bij de ontwikkeling van Floriday er weinig rekening is gehouden met gebruikers van Ant-EAB, een door ons ontwikkeld eenvoudig programma om met de veilingen te communiceren."

'Volwassen'

Volgens de veiling zijn de modules om bij Floriday te komen dus samen met kwekers ontwikkeld en kunnen die via moderne API-verbindingen worden gekoppeld aan de kwekersoftware. "Zodra ze volwassen genoeg zijn, worden de koppelingen ter beschikking gesteld aan de softwareleveranciers zodat zij hierop kunnen ontwikkelen."

Op https://www.floriday.io/softwareleveranciers staat een overzicht van softwareleveranciers en de status van de samenwerking. Volgens Floriday wordt geen onderscheid gemaakt in softwareleveranciers van applicaties die willen koppelen met Floriday. "Zij krijgen dezelfde informatie, dezelfde voorwaarden en dezelfde implementatiebegeleiding met hun gebruikers. Softwareleveranciers kiezen hierin hun eigen aanpak en tempo", meldt Van Schie. De veiling biedt kwekers voor € 50 per maand een zogenoemde insight-app aan, maar volgens Verheij krijgen softwareleveranciers geen toegang tot de voor die applicatie gebruikte API. Volgens Verheij heeft hij RFH-medewerker Roel Voermans daarnaar gevraagd. "Die zei letterlijk: 'Kwekersoftware kan niet van diezelfde data gebruik maken. Ik ken ook geen plan om de via Insights opvraagbare informatie via een API ter beschikking te stellen aan kwekersoftware.' Met Floriday heeft FloraHolland een heel groot voordeel in de concurrentie met de andere softwareleveranciers."