Winnaar Prominent met de oorkonde.
Winnaar Prominent met de oorkonde. Foto:

n Dagthema Vitaal Ondernemen

Prominent winnaar Tuinbouw Ondernemersprijs 2020

Winnaar n Telerscoöperatie Prominent uit De Lier die gespecialiseerd is het jaarrond leveren van de allerbeste tomatenrassen is de winnaar van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2020. Woensdag 8 januari werd dit bekendgemaakt tijdens de drukbezochte nieuwjaarsbijeenkomst van de tuinbouwsector in Keukenhof. Het dagthema luidde 'Vitaal ondernemen'.

Naast Prominent waren SK Roses uit De Lier en potplantenkwekerij Plantanious uit Kwintsheul genomineerd. Drie genomineerden met elk een ijzersterk verhaal. Prominentvoorzitter Jack Groenewegen zei blij te zijn met de Tuinbouw Ondernemersprijs. "Het is de kers op de taart van het 25-jarig bestaan van telerscoöperatie Prominent. Als productenorganisatie zorgt Prominent voor een goede toekomst en veel toegevoegde waarde voor de leden."

Samenwerking

Voorafgaand aan de prijsuitreiking werden de drie genomineerden door dagvoorzitter Sander Schimmelpenninck voorgesteld. Via filmbeelden gaven de genomineerden een kijkje in eigen keuken met aandacht voor hun missie en kernwaarden. Tevens stipte Schimmelpenninck actuele sectoronderwerpen aan zoals succesvol ondernemerschap, big data en duurzaamheid. Groenewegen: "De coöperatieve telersvereniging Prominent telt 37 in duurzame tomatenteelt gespecialiseerde leden. Wij zijn succesvol in samenwerking, innovatief ondernemerschap en marketing van tomaten voor de internationale markt. Het is juist deze samenwerking die sterk heeft gemaakt. Dat geldt overigens voor de hele sector. Hoewel het makkelijk is om kritiek te geven, is de sector door afschaffing van het PT het contact met de overheid verloren. Met samenwerking kan dit worden hersteld en gelukkig gaat het weer de goede kant op."

Zonnepanelen

Met de tweelingbroers Joost en Freek Jansen aan het roer teelt Plantanious kamerplanten en bloeiende seizoenproducten onder 4,5 ha glas. Joost vertelde deel uit te maken van de derde generatie van dit succesvolle familiebedrijf. "Big data was er vroeger niet. Hierdoor is het ondernemerschap veranderd en ondernemen wij meer in de toekomst. Duurzaamheid staat hoog op de agenda en we zijn trots op wat we al hebben bereikt waaronder onze zelfvoorzienendheid dankzij 750 zonnepanelen."

Maximaal resultaat

SK Roses, eveneens een familiebedrijf, wordt geleid door de broers Marc, Bas en Tom Koene. Zij sturen drie locaties aan (65.000 m2 glas) voor de jaarronde teelt van hooggekwalificeerde Avalanche rozen. Marc benadrukte enthousiast altijd voor maximaal resultaat te gaan. "Qua duurzaamheid zijn wij vijf jaar geleden in samenwerking met Philips een proefproject met LED-verlichting gestart. Inmiddels kunnen de schermen dicht waarbij de omgeving af is van lichtoverlast. Met alle neuzen dezelfde kant op kun je veel bereiken. Dat geeft energie. Behalve de overheid dan, die straft onze duurzaamheid met de 177% regel voor ODE. De minister heeft hier geen antwoord op dus gaan we vrijdag met elkaar in gesprek." Schimmelpenninck zei daarop met een kwinkslag in Koene al een nieuwe boer Koekoek te zien om het sectordebat aan te voeren.

Vitaal ondernemen

Voorafgaand aan de prijsuitreiking hield Ruud Veltenaar, filosoof en bijzonder hoogleraar, een warm pleidooi over de harde noodzaak van een fundamentele verandering in ons denken en doen om de wereld te redden van de ondergang door teveel CO2 en de rol die de tuinbouw daarin kan hebben. Wiebe Draijer van Rabobank riep eveneens op een oplossing te zoeken voor het stikstofprobleem. Tuinbouw Ondernemersprijsvoorzitter Michiel van Ginkel maakte een vergelijk met 'the roaring twenties'. "De transformaties in de sector zijn een gigantische opgave waarbij de recente boerenprotesten aantonen dat dit niet vanzelf zal gaan. Er is visie, leiderschap en lef nodig om deze transformatie in te zetten." Van Ginkel sloot af met de overtuiging dat de sector de juiste papieren heeft hierin een vooruitstrevende rol te nemen.

Sander Schimmelpenninck (li) tijdens het vraaggesprek.
Het publiek was ruim vertegenwoordigd.