De beoogde start van de pilot landelijk veilen is eind eerste kwartaal 2020.
De beoogde start van de pilot landelijk veilen is eind eerste kwartaal 2020. Foto: RFH

RFH start pilot landelijk veilen

strategie n Landelijk veilen is één van de speerpunten van de strategie van Royal FloraHolland. Snij-anthurium is de eerste productgroep van de pilot landelijk veilen, onderzocht wordt of anjer als tweede productgroep opgepakt kan worden.

De beoogde start van de pilot is eind eerste kwartaal 2020. Hiermee zet Royal FloraHolland een belangrijke stap richting landelijk veilen op alle klokken.

Deze mijlpaal staat in de planning voor 2021. Bij landelijk veilen worden de producten afgeleverd op de exportlocatie die de koper wenst. Dit is mogelijk door de invoering van intervestiging-logistiek.
Ook de volledige overstap naar beeldveilen is een cruciaal element.

Concernklok

Voor de pilot landelijk veilen komt een exclusieve landelijke klok. Hiervoor moet zowel in Aalsmeer als in Naaldwijk een bloemenklok vrij beschikbaar zijn. In Aalsmeer is die er al, in Naaldwijk wordt klok 6 vrijgemaakt. Door deze twee klokken samen te voegen, kan een concernklok gecreëerd worden.

ook de volledige overstap naar beeldveilen is een cruciaal element

Dit betekent dat Naaldwijk vanaf donderdag 30 januari aanstaande een nieuw veilschema bloemen krijgt. De huidige veilgroepen van klok 6 in Naaldwijk krijgen dan een andere veilpositie. Dit is besproken met de voorzitters van de FPC's bloemen en met een aantal kopers van onder andere de locatiecommissie op Naaldwijk. Het aangepaste veilschema staat binnenkort op de site van Royal FloraHolland.

Wensenlijst

De introductie van landelijk veilen staat al lang op de wensenlijst van kwekers en kopers van Royal FloraHolland. Aanpassingen aan systemen maken het nu mogelijk om een pilot te starten. Dit gebeurt in goed overleg met kwekers en kopers, volgens Royal FloraHolland.

In het kader van landelijk veilen zullen de veilprocessen op de verschillende locaties verder op elkaar worden afgestemd. Royal FloraHolland zegt middels de gebruikelijke communicatiemiddelen regelmatig te zullen communiceren over de voortgang en verdere ontwikkelingen van landelijk veilen.

zie ook pagina 15 van deze krant


van der Deijl verkoopt rozenkwekerij aan Ethio Vegfru

Rozen n Gerard van der Deijl heeft overeenstemming bereikt met de Ethio Vegfru Group Plc over de overname van zijn onderneming Lafto Roses in Ethiopië.

Als belangrijkste reden voor het besluit voert hij aan dat zijn leeftijd hem noopt afscheid te nemen van de Ethiopische business en zijn kinderen geen interesse hebben om het bedrijf verder te exploiteren. Van der Deijl heeft de kwekerij in vijftien jaar in samenwerking met lokaal management uitgebouwd tot één van de grotere exporteurs van rozen uit het Oost-Afrikaanse land.

Transactie

Lafto Roses is gespecialiseerd in middelgroot bloemige rozen in een hoger kwaliteit segment voor levering aan de traditionele bloemist. Daarnaast wordt een belangrijk gedeelte vermarkt op Nederlandse veilingen. Gerard van der Deijl is in de afgelopen jaren nauw betrokken geweest bij de dagelijkse gang van zaken. Hij schat ongeveer 120 keer heen en weer te zijn gevlogen sinds 2005, toen hij startte met de bouw van de kwekerij op een tiental kilometers van de hoofdstad Addis Ababa op een perceel grasland van de Ethiopische regering. In die periode is daar een moderne kwekerij verrezen met 37 ha. plastic folie kassen waarin dagelijks 600 lokale medewerkers werkzaam zijn.

"Wij zijn enorm blij met deze transactie, "zegt hij," vooral omdat Lafto Roses Plc. onder de eigen vertrouwde naam blijft voortbestaan als dochteronderneming van Ethio Vegfru. Vegfru heeft 1.700 medewerkers en is in Ethiopië een gespecialiseerd en gerenommeerd productiebedrijf van groente en fruit. De groep is in de hele wereld actief in diverse markten, waaronder de horticultuur, retail, foodservice, industrie en agricultuur. Door de overname van de rozenkwekerij Lafto Roses Plc. breidt zij haar retail-activiteiten op wereldwijde afzetmarkten fors uit.

Gerard van der Deijl.