Het nieuwe CNB gebouw op de achtergrond.
Het nieuwe CNB gebouw op de achtergrond. Foto:

Jubileumjaar met grootse bloemenshow

n 100-jarige CNB viert eeuwfeest

Show n CNB viert dit jaar zijn 100ste verjaardag en opent het jubileumjaar met een extra feestelijke editie van de CNB Bloem- en relatiedagen. Deze gaan gepaard met een grootse bloemenshow die op dinsdagavond 8 januari eveneens is opengesteld voor iedereen uit Lisse en omstreken.

DOOR WILMA VAN VELZEN

"Uiteraard met een knipoog naar de Midwinterflora die indertijd op de oude centrumlocatie in Lisse altijd door een groot publiek werd bezocht" zegt Diane Gortzak, manager communicatie & promotie. "De belangstelling is onverminderd, want binnen enkele dagen was het maximum aantal aanmeldingen al bereikt. Deze speciale avond staat geheel in het teken van het 100-jarig bestaan van CNB. Vereniging Oud Lisse vertoont een nostalgische film en CNB-directeur Leo van Leeuwen vertelt over CNB en de ontwikkelingen in het bollenvak door de jaren heen. Voor een nog feestelijker accent opent de Lissese burgemeester Lies Spruit de bloemenshow, waarmee tevens de aftrap wordt gegeven voor het jubileumjaar van CNB."


Driedaagse vakexpositie

De CNB Bloem- en relatiedagen zijn van dinsdag 8 tot en met donderdag 10 januari en dagelijks toegankelijk van 8.30 tot 17.00 uur. Deze driedaagse vaktentoonstelling is bedoeld om te laten zien wat er vroeg in het seizoen beschikbaar is. Lelies, tulpen, narcissen, muscari's en hyacinten staan in de bloemenshow centraal. Studenten van de opleiding Bloem en Design van het Clusius College hebben gezorgd voor een jubileumwaardige uitstraling. "De laatste dag sluiten we af met een feestelijke verjaardagsborrel voor alle klanten van CNB, compleet met muziek en entertainment. Vooraf aanmelden is wel verplicht. Gedurende het jaar volgen nog meer jubileumactiviteiten dus wellicht een goed idee om onze speciale jubileumwebsite www.cnb.nl/100jaar in de gaten te houden."

100 jaar CNB in vogelvlucht

De notulen van de 'Oprichtingsvergadering van de Bloembollenveilingsvereniging West-Friesland' tonen aan dat deze plaatsvond op 16 januari 1919 in het Roode Hert te Bovenkarspel. Een historisch moment. Het veilen van bloembollen floreerde met als gevolg dat op 21 november 1924 de voorkeur werd gegeven aan een coöperatieve verenigingsvorm met de oprichting van de 'Coöperatieve Veilingvereniging voor Bloembollenkweekers H.B.G.'
Hiermee kreeg de Veilingkring Lisse meer armslag om voor verdere exploitatie van haar veilingen de benodigde veel grotere bergruimte te zoeken. Het terrein tussen de Lischbloemstraat en Verlengde Grachtweg in de onmiddellijke nabijheid van de Haven in Lisse bood voldoende ruimte voor het bouwen van een veilingloods van 1500 m2.


Brand

Door brand werd in 1953 een groot deel van deze Bloemlust-loods verwoest met daarin zo'n 18.000 veilingmanden. Enkele maanden later werd op deze locatie een nieuw kantoorgebouw in gebruik genomen en een jaar later een nieuw gebouwencomplex.
Ook in Bovenkarspel deed de bollenveiling het goed en in de jaarvergadering van 1960 werd door de voorzitter bekendgemaakt dat de omzet de 30 miljoen gulden was gepasseerd.

Bloembollencultuur

Na de fusie van West-Friesland en H.B.G. in 1975 werd de oprichting van CNB een feit. Een strategie die goed heeft uitgepakt, want amper twee jaar later werd opnieuw een record omzet genoteerd van maar liefst 252 miljoen gulden. Vaste planten kwamen er als productgroep bij, de fustpool werd opgezet en in 1986 werd de eerste Midwinterflora gehouden.
Het jaar 1991 werd gekleurd door de bouw van een nieuw kantorencomplex aan de Grachtweg in Lisse, een omzet van 400 miljoen gulden en uitbreiding van diensten van het koel- en preparatiebedrijf. In 2002 kreeg het Bovenkarspel er 6.000 m2 bij. Met weemoed werd in 2006 afscheid genomen van de bloembollenveiling. Het jaar daarop betrok CNB nieuwbouw op de huidige locatie aan de Heereweg 347 in Lisse. Opnieuw gaan de ontwikkelingen door en mag CNB gezien worden als een van de pijlers in de bloembollencultuur.

Nog steeds een bekend beeld. De tijd gaat door.