Anita Peters, assortimentsmanager snijbloemen bij Veiling Rhein-Maas.
Anita Peters, assortimentsmanager snijbloemen bij Veiling Rhein-Maas. Foto:

Lisianthus top op Rhein-Maas

"In Duitsland is Lisianthus eveneens een geliefd product", stelt Anita Peters, assortimentsmanager snijbloemen bij Veiling Rhein-Maas in Straelen-Herongen.

"Het product is betrouwbaar, jaarrond verkrijgbaar en heeft een luxe uitstraling in boeketten. Wel is het afwachten waar de grens komt te liggen op het gebied van stuks die je voor een goede prijs kunt verkopen. Voor nu is het plafond op de Duitse markt echter nog niet bereikt. Er liggen zeker nog kansen als producten een meerwaarde bieden voor ons assortiment in Straelen-Herongen."

Dubbelbloemigen

Terugblikkend heeft Lisianthus het volgens Anita Peters bij Veiling Rhein-Maas goed gedaan. "Er was een toename in stuks van 7,1%. Desondanks steeg de middenprijs met 1,4 cent naar 44,5 cent zodat er een omzetplus was van 10,6%. De groei in stuks zit in hoofdzaak bij de dubbelbloemigen, waarvan maar liefst +30% meer aangevoerd werd. Het aantal enkelbloemigen daalde met 25% bij een vrijwel gelijkblijvend prijsniveau. De aanvoer bij Veiling Rhein-Maas was dit jaar hoofdzakelijk afkomstig uit Nederland. Op de klok hadden we dit jaar geen Duitse aanvoerders meer. Ook het aandeel import is afgenomen."
Onder de seizoenaanvoerders van Lisianthus die voornamelijk uit Nederland kwamen, werd een hele lichte daling in aanvoer geconstateerd. "Seizoenaanvoerders moeten daarom een goede assortimentskeuze maken. Veel klanten kopen jaarrond in op naam, waardoor het voor deze groep aanvoerders iets lastiger is geworden. Seizoensaanvoerders die onderscheidend zijn ten opzichte van hun jaarrond collega's doen het op Veiling Rhein-Maas daarentegen nog goed."

Jaarrond

"Lisianthus breidt nog steeds uit. Ten opzichte van andere veilinglocaties zijn de prijzen bij Veiling Rhein-Maas over het algemeen goed. Verwacht wordt dat de aanvoer ook in 2020 niet zal dalen. Eveneens zien we dat de aanvoer van snijbloemen op de klok redelijk stabiel blijft. De vraag naar goede kwaliteitsproducten geschikt voor het hogere segment klanten neemt toe, met name omdat de consument hier meer om vraagt. Als we vraag en aanbod op een juiste manier bijeen kunnen brengen is verdere groei zeker mogelijk. Vooral omdat veel klanten inmiddels weten dat Lisianthus jaarrond verkrijgbaar is in een goede en betrouwbare kwaliteit."

`Bloomon´-boeketten

Veiling Rhein-Maas richt zich steeds meer op de groothandel, Cash&Carry en hogere segment bloemist. "Deze doelgroep heeft kwalitatief goede handel nodig om zich te kunnen onderscheiden van de retail. Op de klok zien we bij Lisianthus daardoor zelden lichte partijen staan. Qua afzet gaat het meeste product naar Duitsland, onze thuismarkt. Maar we hebben ook veel klanten uit Nederland en België, waar Lisianthus zeer gevraagd is voor bijvoorbeeld `Bloomon´-boeketten. Deze boeketstijl moet zich op de Duitse markt nog verder ontwikkelen. We zien dat hier nog steeds veel klassieke rondgebonden boeketten worden verkocht. "In de aanvoer zien we eveneens kleine aantallen Lisianthus die gemengd worden aangevoerd. Ook hier liggen zeker nog kansen. Ook bij andere producten zien we dat gemengde producten, een emmer met bijvoorbeeld vier kleuren erin, goed lopen. Aangezien steeds kleinschaliger en vaker vers wordt ingekocht, worden gemengde emmers van goede kwaliteit goed gewaardeerd door onze klanten. Qua promotieactiviteiten trekken we samen op met de kwekers en Royal FloraHolland. Daarnaast hebben we bij Veiling Rhein-Maas een prachtige grote foyer waar we producten en noviteiten, waaronder Lisianthus, een extra podium kunnen geven. Omdat we op Veiling Rhein-Maas dagelijks nog veel klanten fysiek op de tribune hebben, heeft dit ook zeker een meerwaarde hiervan gebruik te maken", aldus Anita Peters.