De zakjes bloembollenvan JUB Holland  gaven de Nederlandse stand een fleurig aanblik. (foto J. van Acker)
De zakjes bloembollenvan JUB Holland gaven de Nederlandse stand een fleurig aanblik. (foto J. van Acker) Foto: J. van Acker

Bloembollenbedrijf JUB Holland steunt goed doel

donatie n JUB Holland heeft een zeer gewaardeerde bijdrage geleverd aan de opbrengst van de Kerstbazaar van Association Femmes d'Europe in Brussel. Het bloembollenbedrijf uit Noordwijkerhout doneerde een flink aantal zakjes bloembollen die via de Nederlandse stand hun weg vonden naar het internationale publiek in Brussel.

Door Nelleke Thissen

Femmes d'Europe is een in Brussel gevestigde charitatieve vereniging met ruim 900 vrijwilligers (afkomstig uit diverse landen) die zich inzetten voor het goede doel. Het benodigde geld brengen zij bijeen door het organiseren van evenementen waaronder de jaarlijkse Kerstbazaar.

De bloembollenzakjes gingen grif van de hand op de vorig week in Brussel gehouden Femmes d'Europe Kerstbazaar. Het talrijke publiek kon daar op de diverse stands terecht voor cadeautjes en lekkernijen uit zo'n 20 landen.
De vele bezoekers aan de Nederlandse stand bleken enthousiast over het mooie aanbod bloembollen. "Ik koop graag Nederlandse bloembollen vanwege de goede kwaliteit", zo verklaarde een Brusselaar.

Holland promotie

Onder het publiek waren ook bezoekers van andere nationaliteiten die doorgaans werken bij internationale organisaties in Brussel, zoals de Europese Commissie en NAVO.
De naam en faam van Nederlandse voorjaarsbloeiers was bij menigeen bekend, zo constateerden de dames achter de Nederlandse stand. "We zijn dan ook heel blij met de geweldige donatie van JUB Holland", zegt Maddi van Amstel, bestuurslid van de Nederlandse groep van Femmes d'Europe. "De bloembollen zijn echt een aanwinst voor onze stand waarmee we ook aan een stukje 'Holland Promotie' doen".
Het verkoopassortiment van de Nederlandse groep bestond verder uit vintage sieraden, cadeauartikelen van museum Mauritshuis en boerenkaasjes.

Kerstbazaar

Femmes d'Europe, een non-politieke vereniging, ondersteunt wereldwijd humanitaire projecten. De in landengroepen verdeelde leden brengen met het organiseren van evenementen het benodigde geld bijeen, jaarlijks ruim € 300.000. Daaraan levert de Kerstbazaar de helft.

Brussels publiek blij met Hollandse bollen

Ook dit keer kwam er weer zo'n € 150.000 binnen. De projecten zijn vooral gericht op vrouwen en kinderen, vaak als eerste slachtoffer van armoede en geweld.
In 2018 werd € 343.804 toegekend. Daarvan ging 47% naar projecten in Azië, Latijns Amerika en Afrika en 53% naar Europese goede doelen.
In Nederland wordt jaarlijks minstens één project gesponsord. Zo zijn onder meer de Voedselbank in Zaandam, ATD De Vierde Wereld (Overijssel) en een buurtcentrum in Den Haag financieel geholpen. En in Leiden werd één van de zes cliëntenkamers van jongerenhospice Xenia door Femmes d'Europe gefinancierd.

JUB Holland

Via een contact hoorde Jaap-Jan Uittenbogaard, directeur van JUB Holland, over de ondersteuning van goede doelen van Femmes d'Europe. "Daaraan wilden we als bedrijf graag een bijdrage leveren. Mooi dat dit met onze donatie is gelukt en onze bloembollen in goede aarde vielen bij het Brusselse publiek".
Daaronder bevond zich een al jaren in Brussel wonend Nederlands echtpaar. "We kopen graag zakjes Nederlandse bollen, voor onszelf maar ook om hier cadeau te geven. Succes altijd verzekerd".

De bollen gingen grif van de hand. (foto N. Thissen)
De voorraadkast.