Hans Guldemond en Hennie Groothedden voor het Mechanisatie Complex.
Hans Guldemond en Hennie Groothedden voor het Mechanisatie Complex. Foto:

70e Mechanisatie expo in de startblokken

Jubileum n De Mechanisatie Tentoonstelling wordt van dinsdag 7 tot en met donderdag 9 januari 2020 gehouden in de Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen. Een jubileum editie, want het is de 70ste keer dat het evenement wordt gehouden.

Stichting Mechanisatie Tentoonstelling Bollenstreek verzorgt met Hennie Groothedde (Agro Techniek) als voorzitter en Hans Guldemond in de rol van secretaris/penningmeester de jaarlijkse Mechanisatie Expo. Guldemond vertelt dat de besturen vroeger wel groter waren, maar dat hij en Hennie zo op elkaar zijn ingespeeld, dat de jaarlijkse organisatie op rolletjes loopt. "Een goed draaiboek en korte lijnen hebben zo zijn voordelen. Hoe wij bij de Mechanisatie Tentoonstelling betrokken zijn geraakt? "Dat is met de paplepel ingegeven. Als jong ventje ging ik met mijn vader, die toen in het bestuur zat, altijd mee naar het evenement voor hand en spandiensten. Ook Hennie was al jong bij de Mechanisatie Tentoonstelling betrokken."

Bloemlust

De bakermat van de Mechanisatie Tentoonstelling ligt in de Bollenstreek en stamt uit de periode dat de mechanisatie in het bloembollenvak op gang kwam. Zo werden in de winterperiode bolbloemtentoonstellingen gehouden bij de toenmalige HBG in Lisse onder de noemer 'Bloemlust'. Op 25 januari 1950 werd aan de januari-editie voor het eerst ook een mechanisatie-show toegevoegd. Oude bladen uit die periode vermelden: "Naast deze bloemenshow is nog een andere tentoonstelling. Namelijk die van de mechanisatie, waar men alles kan vinden tussen een mestvork en sorteermachine. Natuur, techniek en wetenschap reiken elkaar de hand."
Tevens werd in de jaren vijftig meermalen vermeld dat de mechanisatie plaatsvond in een verwarmde hal, voor die tijd wellicht bijzonder. In 'Bloemlust' zal de temperatuur aanzienlijk lager zijn geweest.

Wondermachine

Hans Guldemond vertelt dat de firma Cremer uit Lisse (thans Cremer Speciaalmachines BV) vanaf de eerste editie deelneemt aan de Mechanisatie. "De eerste elektrische bollentelmachines van Cremer staan in het geheugen gegrift. Eveneens maakte Fred Cremer sr jarenlang deel uit van het bestuur." De Leidse Courant van 5 januari 1960 meldt dat Cremer uit Noordwijkerhout met een wondermachine voor het bloembollenvak tevoorschijn komt. Als de Britse kroonjuwelen stond het apparaat onder zwaar dekzeil tot het moment van onthulling. Er kwam een lint-zaag-op-wielen tevoorschijn, die een belangrijk deel van het schoffelwerk zou overnemen. Dit is slechts één voorbeeld van de mechanisatie die zich in het bloembollenvak heeft ontwikkeld. De Mechanisatie toont altijd de nieuwste snufjes."

Tulpenpresentaties

De Mechanisatie vond tot en met 1962 plaats bij de HBG. Daarna bij Hobaho en halverwege jaren negentig naar de hallen van Piet Bakker. Tegenwoordig is de Mechanisatie Tentoonstelling te vinden in de Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen. Ook deze keer met een beursoppervlak van ruim 10.000 m2 en tientallen standhouders met alles wat het vak nodig heeft. Van landbouwtractoren tot geavanceerde apparatuur. Met veel aandacht voor milieu, duurzaamheid en veiligheid, alsook de mogelijkheid voor het behalen van een aantekening voor de spuitlicentie. Het entree is vanwege de jubileumeditie extra feestelijk aangekleed met uitbundige tulpenpresentaties van Borst Bloembollen en Holland Bolroy Market.
Zie voor meer informatie www.smtb.nl

Afbeelding