Jan Guldemond(li) krijgt de Award uit handen van Michel Gauthier.
Jan Guldemond(li) krijgt de Award uit handen van Michel Gauthier. Foto:

Jan Guldemond krijgt de World Tulip Award

n Grote verdienste om tulp internationaal te promoten

Tulip n Jan Guldemond ontving eind oktober in het Haagse Hilton Hotel de World Tulip Award uit handen van Michel Gauthier, voorzitter van de World Tulip Society. Een benoeming tot 'Member in the Order of the Tulip' maakte hier tevens deel vanuit.

Guldemond kreeg deze prestigieuze prijs vanwege zijn grote verdiensten om de tulp zowel nationaal als internationaal te promoten. De award uitreiking was onderdeel van de World Tulip Summit die tweejaarlijks door de World Tulip Society wordt georganiseerd. Vorig jaar was de summit in Zuid-Korea en deze keer werd het event voor het eerst van 14 tot en met 16 oktober in Nederland georganiseerd. Ibo Gülsen, de eigenaar van IGMPR Flowers, Parks & More met wie ik regelmatig samenwerk was summit voorzitter. De World Tulip Summit is volgens Guldemond een soort netwerk van mensen uit de hele wereld die tulpenfestivals, tulpentuinen en tulpenparken vertegenwoordigen. Ook voor die categorieën werden Awards uitgereikt.

Kuubskisten

"En dan te bedenken dat ik de uitreiking bijna had gemist" lacht Guldemond. "Van Ibo had ik wel een uitnodiging voorbij zien komen, maar daar had ik nog niet op gereageerd. Ik ben nogal druk. Na zesendertig jaar Keukenhof ,waar ik ook bloemenmozaïeken ontwierp, ben ik de afgelopen twaalf jaar bezig geweest met allerlei projecten in binnen- en buitenland voor JUB Holland uit Noordwijkerhout. Directeur Robbert Uittenbogaard had mij gevraagd of ik die ochtend mee wilde lopen met een groep bezoekers bij JUB en Jansen Overseas. De meeste bezoekers hebben geen flauw idee van wat er allemaal komt kijken bij het telen van de bollen. Als ze dan bij Jansen Overseas die enorme stapels kuubskisten zien staan of een kijkje nemen in die enorme koelcellen vallen ze van de ene verbazing in de andere. Aansluitend was er nog een lunch bij de Hortus Botanicus in Leiden. Ook werd nogmaals aangedrongen er 's avonds in Den Haag bij te zijn. Op mijn vraag wat er dan toch ging gebeuren werd geantwoord dat ik een onderscheiding zou krijgen. Dan denk je, nee joh dat is toch niets voor mij. Maar het was toch echt zo."


Veertien zeecontainers

De projecten die Guldemond de afgelopen jaren heeft opgepakt variëren van advieswerk tot het ontwerpen van bloemmozaïeken en themaparken. Meestal in het buitenland, zoals Engeland, Canada en China. De ontwerpen tekent hij op papier. "Niks digitaal, dat is veel te steriel. Ontwerpen op papier spreken veel meer tot de verbeelding. De ene keer pas ik een mozaïek van de opdrachtgevende partij nog wat aan en een andere keer doe ik het hele ontwerp. De themaparken in China zijn vaak groot en éénmalig, op kale vlaktes zonder ook maar één boompje. Een van de laatste projecten is daar een 65 hectare groot themapark, waarvoor veertien zeecontainers met bollen nodig zijn. Qua parkgrootte troeven de Chinese provincies elkaar af. Maar de economie loopt ook daar terug, dus wellicht is het over een paar jaar voorlopig afgelopen. Bang dat China de bollenteelt zal overnemen hoeven we niet te zijn, want door de keiharde kleigrond daar zal China nooit het assortiment kunnen telen dat wij hebben. Maar die parken en mozaïeken zijn ongelofelijk leuk om te doen en ik hoop er nog wat jaren mee door te gaan."


Dillewijn Zwapak komt met het DZ Magazine

Magazine n Een inspirerend tijdschrift boordevol nieuwe verpakkingsproducten, trends en interessante verhalen.

DZ Magazine verschijnt 4x per jaar. DZ Magazine en de nieuwe catalogus met ruim 2.000 basisartikelen voor kweker, retailer en bloemist waren uiteraard verkrijgbaar tijdens de Royal FloraHolland Tradefair.

En ze zijn nog steeds verkrijgbaar in de winkels van Dillewijn Zwapak. Het is ook mogelijk om exemplaren via de website te bestellen.

Assortiment

Bekijk het complete assortiment van Dillewijn Zwapak. Alles voor de bloemist en groothandel. Direct uit voorraad leverbaar. www.dillewijnzwapak.nl

Dillewijn Zwapak is gevestigd aan De Loetenweg 2, 1187 WB in Amstelveen.
Openingstijden: ma-vr 05:00–21:00; za-zo Gesloten

Telefoon: 088 735 4111

Afbeelding