Mark Weitjens van Agrocheck pakte koe bij de horens..
Mark Weitjens van Agrocheck pakte koe bij de horens.. Foto:

Agressieve bezoeker uit de IFTF beurshal gezet

Opschudding n Een IFTF-bezoeker zorgde op de eerste dag van de beurs voor opschudding. Hij werd, nadat beveiligers waren gewaarschuwd, door organisator HPP buiten het Expo-gebouw in Vijfhuizen gezet wegens agressief gedrag.

DOOR JOHAN BOS

Financiële dienstverlener Agrocheck, met een stand op de beurs, kreeg een telefoontje van een klant, een logistiek bedrijf in Ecuador (ook een standhouder), over een er rond lopende schuldenaar uit Koeweit. Die noemde zichzelf volgens Mark Weitjens van Agrocheck, dat zich onder meer met debiteuren informatie en incasso bezig houdt, een oplichter.
Weitjens zegt dat zijn klant te midden van andere bezoekers ruzie had met de in Koeweit handelende en wonende Libanees.

Handgemeen

"Het liep uit op een handgemeen. Die man uit Koeweit wilde aangifte bij de politie doen, omdat hij volgens hem was aangevallen." De Libanees importeert bloemen uit Nederland, Ecuador en Colombia, betaalt in het begint wel, maar later niet meer. Als zijn crediteuren lastig worden, komt hij vaak met de claim dat de partijen niet goed waren enzovoort. Maar soms reageert hij helemaal niet op aanmaningen. Voor Nederlandse exporteurs wordt de zaak veelal door krediet verzekeraars (soms ten dele) betaald. "Maar in Colombia en Ecuador heeft hij minstens een schuld van 80.000 dollar. Het zal wel meer zijn, maar dat is wat wij weten. Onze klant krijgt 50.000 dollar van hem, maar hij is niet van plan die te betalen. Op een gegeven moment toonde hij hier op de IFTF zijn Rolex horloge en zei tegen hem: 'Die heb ik gekocht van jouw geld.' Hij kwam hier gewoon om nieuwe klanten te werven, zeg maar nieuwe slachtoffers. Totaal zonder enige schaamte noemde hij zelfzelf een oplichter. Dat is hij volgens mij ook. Hij begon zelfs te lachen, toen over de schuld werd gesproken. Iedereen die zaken met hem doet, wordt gewoon bedonderd."


Cashen

De expediteur uit Ecuador wilde eindelijk cashen, maar tevergeefs. Agrocheck is in het gat gesprongen dat het opgeheven bedrijfschap na liet. Bij het schap was men verplicht zowel exporten als betalingen daarvan te melden. Bij Agrocheck kan men nu op basis van een soort lidmaatschap informatie over debiteuren krijgen. Ook biedt het incassodiensten aan.


DFG juicht exit fysieke klok toe

n Bij uitreiking DFG Awards

Dat bij Royal FloraHolland de fysieke klokken verdwijnen, wordt door Dutch Flower Group (DFG) toegejuicht. CEO Marco van Zijverden zei dat donderdag bij de uitreiking van de DFG Awards 2019.

DOOR JOHAN BOS

"Niet iedereen is het er mee eens, maar de ratio is dat zij teveel kosten", zei hij. Van Zijverden vindt dat alom het principe van kostenmaker=kostendrager moet worden gehuldigd. De groep, met tientallen werkmaatschappijen, denkt dit jaar een omzet van € 1,65 miljard te hebben, 8% meer dan vorig jaar.

Transformatiefase

De samenwerking van RFH's Floriday met DFG's Blueroot op digitaal gebied verkeert volgens Van Zijverden nog in een transformatiefase. Op weg naar 2025 denkt het bedrijf zich operationeel te verbeteren door verdere mechanisatie en robotisering, de digitalisering te versnellen en ook de band met kwekers te versterken.

Brexit

DFG heeft zijn positie in Amerika versterkt door integratie van de activiteiten van Intergreen USA in The USA Bouquet Company. In China werd een kantoor geopend en begin januari komt groothandel P. van Dam & Zn. bij de groep. Wat het toekomstige effect van Brexit zal zijn, is volgens Van Zijverden moeilijk te zeggen.

Awards

In de categorie bloemen was Van der Lugt Lisianthus de award winnaar, ruim tien jaar samenwerkend met werkmaatschappijen OZ Export en Hamifeurs. Bij planten werd de award gewonnen door Ter Laak Orchids, waarmee Hamiplant al meer dan 30 jaar samenwerkt en van de buitenlandse leveranciers werd het Flores Silvestres in Colombia. De winnaars werden elk gekozen uit drie per categorie genomineerden, eigenlijk allemaal winnaars volgens Van Zijverden. Die andere genomineerden waren Niels Kreuk BV, specialist in bloembollen en Novastar Lilies (bloemen), Eurogreen BV en Van Geel Orchideeën (planten) en AQ Roses in Ethiopië en Saidi Ronen in Israël (buitenland). Tot Preferred Partner werd Hans van der Meulen uitgeroepen. Zijn prijs werd overigens door marketing directeur Marcel Zandvliet van DFG in ontvangst genomen, omdat Van der Meulen ziek was. Het jaarthema van de 20 jaar bestaande DFG is 'Duurzame Relatie' en daarmee werd gerekend bij het nomineren voor de awards.

Afbeelding