Het team met certificaat en champagne.
Het team met certificaat en champagne. Foto:

n Fleur Vision Ridderkerk eerste bloemist

Duurzame bloemisten kiezen voor certificering

Green n Bloemisterij Van der Veer - Fleur Vision - in Ridderkerk heeft de afgelopen maanden hard gewerkt om te worden gecertificeerd als duurzame bloemist.Het gaat hier om een certificatie van Green florist. Dit is een samenwerking Green florist met MPS-ECAS, de grootste keuringsdienst in de sierteeltsector wereldwijd.

Half oktober werd Fleur Vision als eerste bloemist in Nederland gecertificeerd als duurzaamste bloemist van Nederland onder dit certificaat. Met recht zijn ze er trots op dat ze naast hun gewone werk er alles aan hebben gedaan en doorgezet deze certificering in de wacht te slepen.

Topbloemen

'Het verhaal begint er eigenlijk mee dat het bedrijf 'Topbloemen' het duurzaamheid certificaat, Green Florist, heeft ontwikkeld in samenspraak met MPS-ECAS', vertelt Ingmar van der Veer. 'Elke bloemist die aangesloten is bij Topbloemen moet binnen afzienbare tijd gecertificeerd zijn. Dit alles om te voldoen aan de eisen die de maatschappij tegenwoordig stelt aan bepaalde zaken binnen een onderneming. Zo moet wij aantonen dat wij voor minimaal 40% MPS gecertificeerde bloemen en planten aankopen en binnen drie jaar moet dat 60% zijn. Hier voldoen wij ruimschoots aan. Er moet ook een complete RI&E zijn die volledig voldoet aan de eisen binnen de bloemen detailhandel. Dit houdt in dat er eisen komen op het gebied van vluchtroutes, keuren van machines, gedocumenteerd aantonen van bedrijfs-en personeel reglementen, werken via de cao, enzovoort.'

Eisen

Maar dat is nog niet alles. 'Tevens moeten de voertuigen aantoonbaar aan hoge milieueisen voldoen', gaat Ingmar verder. Het afval binnen de onderneming moet aantoonbaar via contracten volledig gescheiden worden afgevoerd. We moeten kunnen aantonen dat er alleen met groene energie wordt gewerkt. Hier valt weer onder dat de energieverbruikers allemaal in hoge mate energiezuinig zijn. Zo zijn er nog een tal van elementen waar we aan moeten voldoen. Er moeten bij al die verplichte eisen ook plannen van aanpak bij zitten voor de komende drie jaar. Dit om ervoor te zorgen dat er op de verplichte eisen verbeteringen plaats vinden. Het is binnen elke onderneming bijna altijd mogelijk om elk jaar verbeteringen door te voeren die ten goede komen aan het milieu, mens en leefomgeving. Er gaat echt heel veel werk inzitten om alles te realiseren waar aan voldoen moet worden. Ook brengen dit de nodige kosten met zich mee, maar we zijn er ondanks alles heel blij mee dat we dit positieve resultaat hebben gehaald. Het is de moeite waard. We hopen dan ook dat er meerder bloemisten volgen."