Gerard van Langen, eigenaar Amigo Plant. (Op de achtergrond een luchtfoto van de vestiging in Portugal.)
Gerard van Langen, eigenaar Amigo Plant. (Op de achtergrond een luchtfoto van de vestiging in Portugal.) Foto: walter landesbergen

Plantenpaspoort De traceerbaarheid voorbij

Nog een week of 6 en het plantenpaspoort is een verplichting. De bijeenkomsten die er zijn geweest om de uitvoering ervan uit te leggen zijn nauwelijks te tellen. De sector in Nederland lijkt er klaar voor. Lijkt.

Maar nu de datum van invoering dichterbij komt, trekken bedrijven die met fikse complicaties te maken krijgen nogmaals aan de bel. Een van die bedrijven is Amigo Plant.

Door Walter Landesbergen

Amigo Plant teelt op 10 verschillende locaties (waarvan 1 in Portugal) 70 soorten vetplanten uit 10 verschillende geslachten in 8 verschillen potmaten die opgepot worden door 18 plantmachines om wekelijks 450.000 planten uit te leveren.
In een brandbrief aan Glastuinbouw Nederland en landbouwminister Schouten betoogt Gerard van Langen, eigenaar van Amigo Plant, dat de voorgeschreven uitvoering van het plantenpaspoort voor bedrijven zoals het zijne ondoenlijk is.

Gerard van Langen. "Wij zijn niet tegen het plantenpaspoort, integendeel. Waar wij voor pleiten is een andere uitvoering ervan. Wij kunnen niet voldoen aan het voorschrift om aan elke plant die ons bedrijf verlaat een plantenpaspoort te hangen.
Daartoe zijn wij, letterlijk gezien, ook niet verplicht. Onze kleinste handelseenheden betreffen nu eenmaal geen individuele planten. Maar voor de handel die onze planten koopt, kan dat wel gelden; dus vraagt de handel ons de kleinst mogelijke handelseenheid te voorzien van een paspoort. Op zich is dat natuurlijk niet onlogisch.
Nu staan wij als Amigo Plant bekend om onze excellente service, ik durf te zeggen dat die sky-high is, maar deze manier van ontzorgen met betrekking tot het plantenpaspoort, is voor ons nauwelijks te organiseren. Het betekent een enorme aanpassing in onze organisatie. Bovendien eentje die met heel veel extra kosten gepaard gaat."

PPlanten Paspoort

Tijd en geld

Van Langen: "En dan is het natuurlijk de vraag of al deze kosten in rekening gebracht kunnen worden. Stel wij doen dat en alle schakels na ons houden vast aan hun marges, dan worden de producten in de schappen van de retail en de detaillist fors duurder. In een kleine potmaat zelf exceptioneel duurder. Te duur.
Wij voorzien dan ook serieuze problemen. Prijsverhogingen zijn enerzijds niet haalbaar, en anderzijds kunnen wij alle extra te maken kosten niet dragen.
Jaar-in-jaar uit zijn wij in de weer om onze kosten in de hand te houden en te drukken waar dat kan. Elke mogelijkheid om onze kostprijs te verlagen, al is het maar met 1 cent, pakken we aan, zodat onze planten zo aantrekkelijk mogelijk geprijsd in de schappen staan. Het plantenpaspoort maakt al die inspanningen in een klap ongedaan, omdat het een kostprijsverhoging met zich mee brengt van zeker 10%. Wie gaat dat betalen?
Daarbij, het aanbrengen van een plantenpaspoort op een individuele plant is voor ons niet volledig te robotiseren. Dat wordt handwerk, dat gedaan moet worden door personeel wat niet te krijgen is. Vandaar de brandbrief. Wij zitten in een spagaat."

Europa

Koen Beemsterboer, verantwoordelijk voor P&O, beaamt Van Langens verhaal. En voegt toe. "Wij hebben ons goed verdiept in het plantenpaspoort. Omdat wij door heel Europa leveren, weten we ook hoe het plantenpaspoort in andere landen uitwerkt. Frankrijk komt wat uitvoering het dichtst bij Nederland, maar in Duitsland en Engeland verschillen de wensen per eindklant." Waarbij Van Langen aanvult dat hij in Portugal nog niets via de officiƫle kanalen over het plantenpaspoort heeft vernomen.

Traceerbaarheid

Van Langen: "De uitvoering waarvoor gekozen is, schiet haar doel voorbij. De verordening is in het leven geroepen om de traceerbaarheid van planten mogelijk te maken. Dat kan je ook op een andere manier regelen. Bijvoorbeeld door een kwekersnummer op de pot te zetten.
Schakels in de keten willen zaken bij de bron geregeld zien, zodat het product zonder verdere hobbels zijn weg naar de consument vindt, met een kwekersnummer kan dat."


Op 30 oktober houdt Amigo Plant op haar bedrijf in Heerhugowaard een bijeenkomst over het plantenpaspoort. Behalve bedrijven met vergelijkbare problemen zijn ook uitgenodigd handel en tussenhandel, LTO, NAKtuinbouw en de pers.
Met de bijeenkomst wil Amigo Plant begrip kweken voor de problemen die het plantensoort voor complexe bedrijven oplevert. "Wij pleiten voor een aanpassing van de uitvoering. Want wat in uitgangspunt 87 van de verordening staat: Deze verordening brengt voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) geen onevenredig grote administratieve lasten of economische gevolgen mee, gaat in ons geval dus niet op."

Geen antwoord

Van Lange: 'Het verwijt dat wij dit probleem eerder aan de orde hadden moeten stellen, wijs ik van de hand. Wij zijn al veel langer in gesprek met de betrokken instanties, o.a. FloraHolland. Maar tot op heden is er nooit inhoudelijk gereageerd. Hetzelfde geldt voor de brandbrief aan LTO en minister Schhouten. Tot op heden -28 oktober- hebben we nog geen antwoord ontvangen."

Zie verordening op

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/PDF/?uri=CELEX%3A32016R2031&from=NL

Koen Beemsterboer.