De veelkleurige sierteeltsector.
De veelkleurige sierteeltsector. Foto: Erik van der Burgt / Verbeeld

Investeert HAL in sierteelt?

n Bijzondere interesse van investeerder


Investeerder n Wat HAL Investments, tot januari een van de drie aandeelhouders van New Green Market (NGM), concurrent van Floriday, met Royal FloraHolland heeft te maken, blijft onduidelijk. Het lijkt er in elk geval op dat de investeerder is gevraagd (weer) een speler te worden in de sierteelt. In de ledenraad van RFH werd er opnieuw naar gevraagd, naar aanleiding van een artikel in de Bloemenkrant. Het antwoord kwam van woordvoerder Michel van Schie van de veiling.

DOOR JOHAN BOS

Er was enig rumoer in de sector ontstaan wegens een debiteurennummer dat HAL van de veiling kreeg. Sommige kwekers namen daar aan dat HAL een betaling kreeg van de veiling om uit NGM te stappen. Onzin, zei zowel de investeringsmaatschappij als RFH. Volgens een brief die Van Schie aan de ledenraad richtte, kwam het debiteurennummer voort uit de afname van twee rapporten. Of die speciaal voor de investeerder zijn gemaakt of zonder meer van de al bestaande stapel zijn gerukt, blijft onduidelijk. Koper noch verkoper willen daarover iets kwijt, zodat onduidelijk blijft waarover die rapporten gaan en hoeveel zij hebben gekost. Zij waren in elk geval nodig voor een investering in de branche, blijkt uit een reactie van HAL.

In strijd

Het is trouwens in strijd met een vorige uitspraak van HAL, bij monde van Ard Vink van de beursgenoteerde investeerder. Die vertelde eerder aan de Bloemenkrant dat het bedrijf absoluut niet wist hoe het aan een debiteurennummer kwam en dat er geen enkele relatie met de veiling was. Maar afdelingen werken ook bij HAL blijkbaar langs elkaar heen. "Dat het in eerste instantie niet bekend was bij de directie van HAL Investments kwam omdat de rapporten door iemand anders binnen de organisatie waren besteld", schrijft Van Schie aan de ledenraad.

Rapporten

De toezending van de rapporten bewijst intussen wel dat de investeerder in de branche is geïnteresseerd. Daarin kan alleen informatie hebben gestaan over klanten of kwekers en die zijn het er misschien niet mee eens, denkt men in de sector. Omdat het geen koper betrof, is nummer van HAL is inmiddels verwijderd van Floricode, waardoor het openbaar werd. Dat is ook aan de investeerder meegedeeld, meldt de brief aan de ledenraad.

Vertrouwelijk

De investeerder zelf is inmiddels minder spraakzaam dan bij de ontkenning van enige transactie in de richting van Royal FloraHolland. "We kunnen hier geen mededelingen over doen", laat HAL weten. "Het betreft data die we voor een bepaalde investeringscasus nodig hadden. Het is vertrouwelijk naar welke propositie we keken en op welke manier we daar naar gekeken hebben."

HAL Investments ontstond in 1989, doordat de in 1873 opgerichte Holland Amerika Lijn voor 1,2 miljard gulden werd verkocht aan het Amerikaanse Carnival Corporation & plc.