Afbeelding
Foto:

VG Colours in de clinch over patent Royal Blue

DE LIER n Kwekerij VG Colours uit de Lier, producent van gekleurde orchideeën heeft haar afnemers gewaarschuwd voor HE Licenties/Hanson Uitgevers uit Rotterdam.

DOOR FRANK DE KLERK

Dit bedrijf dat patenten en octrooien beheert zou de klanten waaronder Intratuin en Hornbach zonder goede reden 'lastig vallen' en 'bedreigen'. Aanleiding is een recente uitspraak in een rechtszaak over het patent voor de gekleurde orchidee. In juni van dit jaar is VG Colours door de Haagse rechtbank in het ongelijk gesteld in een al jaren slepende procedure over het patent. Volgens de uitspraak moet VG Colours een dwangsom betalen van € 20.000 per dag als het bedrijf doorgaat met de verkoop van de Phaleanopsis Royal Blue, die onder het octrooi valt. Ook is VG Colours veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding aan HE Licenties/Hanson Uitgevers uit Bleiswijk. Er loopt een hoger beroep tegen de veroordeling door de rechtbank.

Volgens VG Coulours valt HE Licenties/Hanson Uitgevers de afnemers lastig met het dreigement dat verkopers van de 'illegale' orchideeën ook in overtreding zijn. ,,Daarvan is geen sprake'', zegt VG Colours. ,,Wij gebruiken verschillende kleurtechnieken en maken geen inbreuk op een patent", zo onderschrijft onder meer een octrooigemachtigde.'' VG Colours spande een kort geding aan met de eis dat HE Licenties/Hanson Uitgevers zou stoppen met het benaderen van relaties en afnemers, maar heeft dat verloren.

,,Het is geen kwestie van lastig vallen'', reageert Guus van der Kaaden van HE Licenties/Hanson Uitgevers. ,,Als afnemers van VG Colours doorgaan met het verhandelen van de illegale orchideeën zijn ze ook schadeplichtig. Wij hebben de afnemers slechts geïnformeerd over de uitspraak van de rechtbank. Zo zit de realiteit van het patent nu eenmaal in elkaar. Inmiddels hebben wij beslag laten leggen op de boekhouding van VG Colours om de met de Phaleanopsis Royal Blue gemaakte winst te kunnen vaststellen. Het gaat om miljoenen euro's. Wij hebben de rechtbank gevraagd om een deskundige aan te stellen, die deze schade kan berekenen.''

HE Licenties/Hanson Uitgevers heeft de afnemers van de phalaenopsis van VG Colours de uitspraak van de rechtbank gestuurd met een sommatie binnen vijf dagen de verkoop te staken. ,,Tientallen afnemers hebben ons inmiddels bericht dat zij zich aan de uitspraak van de rechtbank conformeren en de verkoop zullen staken'', zegt Van der Kaaden. ,,Wij hebben ook een checklist meegestuurd om de inbreuk op het patent te testen. Deze klanten zijn gewoon door VG Colours misleid. Van der Kaaden wil geen namen noemen van kwekers, waarvoor hij het patent beschermt: ,,Ik wil dat deze kwekers verschoond blijven van dit vuilgooien.''