Koen Druijf, manager kwaliteit en MVO en vertegenwoordiger van Waterdrinker bij de WUR. (foto: Sven van der Vlugt)
Koen Druijf, manager kwaliteit en MVO en vertegenwoordiger van Waterdrinker bij de WUR. (foto: Sven van der Vlugt) Foto: Sven van der Vlugt

Waterdrinker stelt duurzaamheid voorop

Club n Eind 2014 introduceerde Wageningen UR Glastuinbouw de 'Club van 100'. Een groep bedrijven rondom de tuinbouw die zich samen sterk maken voor toegepast fundamenteel en strategisch onderzoek bij Wageningen UR Glastuinbouw. Waarom doen zij mee en wat hopen zij te bereiken? In deze editie: Waterdrinker

DOOR ESDOR VAN ELTEN

Waterdrinker is één van de Club van 100 leden van het eerste uur. Het bedrijf uit Aalsmeer is als handelsonderneming de laatste jaren steeds vaker betrokken bij kennisprojecten en onderzoeken, en beseft dat (fundamenteel) onderzoek wel heel belangrijk is voor de sector als geheel. "Onze deelname heeft inderdaad alles te maken met sectorbelang", legt Koen Druijf, manager kwaliteit en MVO en vertegenwoordiger van Waterdrinker bij de Club van 100, uit. "De WUR is een belangrijk instituut voor de sierteelt en de tuinbouw. Dat zij nu door middel van de Club van 100 meer de samenwerking met het bedrijfsleven zoeken juichen we toe. Een prachtig initiatief. We geloven in het belang van meer samenwerking in de keten op allerlei gebieden."

Problemen voor zijn

Duurzaamheid is een gebied waar ketenpartners elkaar meer moeten vinden vindt Druijf. Een onderwerp waar hij bij Waterdrinker zelf ook intensief mee bezig is. "We zijn al een eind op weg", legt hij uit. "Duurzaamheid is de laatste jaren meer op de kaart gekomen, mede ook omdat afnemers van onze producten ook eisen begonnen te stellen." Volgens Druijf kan de sector nog wel een stap verder gaan: "We moeten als sector niet afwachten tot duurzaamheid van ons geëist wordt, het moet normaal worden dat wij zelf de verantwoordelijkheid voor onze producten en het bijbehorende bedrijfsproces nemen. Het is beter om ons bij alle dingen die we doen af te vragen wat dit betekent voor mens en milieu, en daarmee eventuele problemen vóór zijn."

Samenwerking

Waterdrinker diende bij de WUR een aanvraag in voor meer onderzoek op het gebied van gewasbescherming, met name het gebruik van Neonicotinoïden, de zogenaamde 'Dirty Nine', die insectensterfte veroorzaken. "Daar gebruiken we onze 'knipkaart' voor", aldus Druijf. 'Juist hier kan samenwerking in de keten van belang zijn. Dit gaat iedereen aan, maar de oplossing kan ook van meerdere kanten gevoed worden. Ontwikkelaars van biologische producten, veredelaars, onderzoekers en handelaren kunnen met elkaar tot antwoorden komen." De netwerkfunctie van de Club van 100 beschouwt Druijf als één van de belangrijkste voordelen van het clublidmaatschap. "We zoeken op allerlei manieren de samenwerking. We zitten in de Versnellersgroep en zijn nauw betrokken bij de Floriculture Sustainability Initiative (FSI). De WUR kan in dit geheel ook een belangrijke rol spelen, want uiteindelijk moeten we acteren op wetenschap en kennis, niet op perceptie."

Transparantie

Naast de financiële bijdrage van Waterdrinker stelt het bedrijf dan ook graag haar netwerk open voor mede-clubleden. "Dat is misschien wel onze voornaamste inbreng", denkt Druijf. "Ik geef toe dat we zelf binnen de club niet heel actief zijn, maar in het netwerk wel. Ons doel is een samenwerkende sector die betrouwbaar en transparant is. Certificeringen kunnen daar een onderdeel van zijn. Deel wat je doet en wat je wilt bereiken. Natuurlijk zijn er altijd commerciële overwegingen en kun je niet alles delen, maar we mogen met elkaar wel iets kwetsbaarder durven zijn.

Uiteindelijk is een gezonde en transparante sector, die zich laat leiden door haar verantwoordelijkheid, in het belang van ons allemaal. Laten we met elkaar de schouders eronder zetten."

De deelname van Waterdrinker heeft alles te maken met sectorbelang.