Afbeelding
Foto:

Duurzame poinsettia stekken voor de EUmarkt

n Introductie GreenGuard EMEA

Nieuw n In 2020 introduceert Dümmen Orange stekken van duurzaam geteelde poinsettia's voor de Europese markt. Dit is het nieuwe gewas dat Dümmen Orange gaat telen volgens het GreenGuard-protocol ('Minimale Chemische Gewasbescherming, Maximale Kwaliteit'), na de eerste GreenGuard-potchrysanten en Pelargonium peltatum van vorig jaar.


De ervaringen met deze gewassen zijn erg goed. De kwaliteit van de stekken is bijvoorbeeld aanzienlijk verbeterd. GreenGuard gaat uit van de principes van de geïntegreerde gewasbescherming (IPM - Integrated Pest Management).

Gewasbescherming

De toepassing van gewasbeschermingsmiddelen wordt steeds meer een maatschappelijk probleem. Non-gouvernementele organisaties (NGO's), retailers, kwekers en consumenten eisen een vermindering van het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen in de productie van uitgangsmateriaal en in de teelt zelf. Met het GreenGuard-protocol haakt Dümmen Orange in op de eisen om uitgangsmateriaal te produceren met significant minder chemische belasting. GreenGuard stelt afnemers in staat om hun teelt gelijk te beginnen met de inzet van nuttige organismen. Dat resulteert in planten met veel weerstand en een uitstekende kwaliteit.


Duurzaamheid

Manuela van Leeuwen (Phytosanitary Officer en Coordinator Global Sustainability bij Dümmen Orange) legt uit: "Dümmen Orange werkt met oog voor innovatie en duurzaamheid aan een toekomst waarin stek wordt geproduceerd met zo weinig mogelijk chemische gewasbeschermingsmiddelen; dit ter bescherming van mens en milieu. Ik ben er trots op dat we nu onze GreenGuard poinsettia's op de Europese markt gaan brengen en kijk uit naar al onze producten die volgen."

GreenGuard

GreenGuard gaat uit van de principes van de geïntegreerde gewasbescherming (IPM - Integrated Pest Management). Dit is een op ecosystemen gebaseerde strategie die zich richt op lange termijn-preventie van ziekten en plagen door een combinatie van technieken zoals de inzet van nuttige organismen, het telen van planten met veel weerstand, intensieve monitoring, het aanhouden van protocollen voor de hygiëne en de toepassing van biologische gewasbeschermingsmiddelen.


Gezondheid


Gewasbeschermingsmiddelen bij GreenGuard worden dusdanig geselecteerd en toegepast dat de risico's voor de gezondheid van de mens, nuttige en niet-doelorganismen het milieu tot een minimum worden beperkt.

Bovendien bevestigen recente onderzoeken dat schadelijke organismen steeds resistenter worden tegen chemicaliën. Geïntegreerde gewasbescherming lijkt niet alleen duurzaam, maar is ook de meest effectieve oplossing.


'From Boskoop' gaat op tour

Boskoop n De Mobiele Tuinen 'From Boskoop' gaan de komende week op tour. Op woensdag 18 september zijn de tuinen tijdens de grootste Jaarmarkt van Nederland in Alphen aan den Rijn en tijdens de Boskoopse braderie op vrijdag 20 en zaterdag 21 september.

De Mobiele Tuinen 'From Boskoop' is een mobiele expositie van tuinen, tuinmateriaal, planten en tuinarchitectuur. Doel is mensen kennis te laten maken met de sierteelt in de regio Boskoop, het vakmanschap dat daarbij komt kijken en het belang van groen voor de leefomgeving.

De Jaarmarkt Alphen a/d Rijn is door de jaren heen uitgegroeid tot een evenement waar bezoekers uit het gehele land op afkomen. Het is nu de grootste jaarmarkt van Nederland en vindt plaats op woensdag 18 september. De Mobiele Tuinen staan opgesteld op het Thorbeckeplein waar gedurende de dag muziekoptredens zijn. De tour wordt afgesloten met de Boskoopse braderie op vrijdag 20 en zaterdag 21 september waar de mobiele tuinexpositie op het Kerkplein aan de Gouwe bij het tunneltje wordt neergezet.

Inspireren en informeren

Bij de Mobiele Tuinen is een informatiepunt waar geïnteresseerden informatie en inspiratie kunnen opdoen voor de inrichting van de tuin. Ook wordt er informatie gegeven over de waarde van groen voor de leefomgeving en waar de, lokaal geteelde, producten verkrijgbaar zijn. Het project Mobiele Tuinen 'From Boskoop' wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Alphen aan den Rijn. De thuisbasis van de Mobiele Tuinen 'From Boskoop' is de Proeftuin van Holland in Boskoop.

Mobiele tuinen.